Journalisten løslatt

Moqtada al-Sadr grep inn da britiske James Brandon (23) ble kidnappet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kidnapperne truet med å drepe journalisten om ikke USA forlot Najaf. Opprørsleder Moqtada al-Sadrs allierte tok til motmæle.

- Vi ber om at kidnapperne løslater det britiske gisselet, sier en talsmann for al-Sadr til nyhetsbyrået Reuters.

I ettermiddag ble Brandon ifølge vitner løslatt.

En kameramann som arbeider som frilanser for Reuters ble ifølge byrået beordret av gissetakerne til å filme en maskert mann sammen med Brandon, som sto i bar overkropp og med et hvitt bånd rundt panna.

- Jeg er en journalist. Jeg skriver bare om det som skjer i Irak. Jeg er James Brandon fra Sunday Telegraph, sa det tydelig rystede gisselet.

24 timers frist

Kidnapperne framsetter på videoen kravet om at amerikanerne avbryter angrepene mot al-Sadrs Mehdi-milits i sjiamuslimenes hellige by Najaf.

- Vi krever at de amerikanske styrkene trekker seg ut av Najaf innen 24 timer ellers dreper vi dette britiske gisselet, sier den maskerte mannen på videoen.

Brandon ble kidnappet i Basra i går, da omkring 30 bevæpnede menn kledd som politi stormet inn på Diafa Hotel i Basra, sier Hashem Abdullah i politiet til AP.

Hotelleier Mohammed Uglah sier at kidnapperne skøt etter Brandon da han forsøkte å rømme, og slo ham i hodet før de førte ham vekk. Tidligere hadde hotelleieren hevdet at journalisten ble skutt to ganger i beinet. Hotellet har også vist media et skjema fylt ut av Brandon som viser at han ankom Basra onsdag.

Jobbet for avis

Sunday Telegraph bekreftet tidligere i dag at Brandon har skrevet artikler for avisa.

- James Brandon var i Basra og samlet materiale til denne søndagens avis i tillegg til andre prosjekter, sier redaktør Matthew d'Ancona i avisa. .

Det britiske utenriksdepartementet bekreftet at det var en hendelse i Basra som involverte en britisk statsborger, men kunne i formiddag ikke gi ytterligere detaljer.

JOURNALIST: - Jeg skriver bare om det som skjer i Irak, sier Brandon i videoopptaket som en fotograf fra Reuters skal ha blitt beordret til å filme.
DØDSTRUSSEL:</B> Kidnapperne truer med å drepe denne mannen, som presenterer seg som James Brandon, journalist i britiske Sunday Telegraph.