Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Michael D'Antonios biografi om Donald Trump

Journalisten mener dette er øyeblikket Trump bestemte seg for å stille som president

Den norgesaktuelle journalisten har skrevet biografien om USAs president, Donald Trump.

DISSET: Trump stod lenge på sitt angående president Barack Obamas fødested. Under den årlige pressemiddagen i Det hvite hus gjorde Obama narr av Trumps tvil rundt presidentens fødested, og i salen, der satt Trump. Video: C-SPAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skjedde under en korrespondentmiddag i Washington i 2011. Daværende President Barack Obama harselerte med - og gjorde narr av Donald Trump, som satt blant publikum.

Lite visste eliten, som skrattet og lo, hva Trump egentlig satt og tenkte for seg selv, mens svettedråpene piplet nedover pannen hans.

Norgesbesøk

Journalist Michael D'Antonio er forfatteren bak boka «Sannheten om Trump». D'Antonio er på Norgesbesøk i forbindelse med promotering av biografien om Donald Trump. Det var fullt hus da Morgenbladet og Gyldendal Norsk Forlag arrangerte en samtale mellom journalist Tove Gravdal og forfatter D'Antonio på Litteraturhuset i Oslo, i går.

Dette skjer samme uka som Trump markerer sine første 100 dager som president. D'Antonio, som er kjent for sin kommentator-rolle i CNN, mener at det var under korrespondentmiddagen i 2011 at Trump fattet avgjørelsen om å stille som president.

- Han bestemte seg for å ta den ultimate hevn ved å stille som kandidat, sier forfatteren bak boka, i et lengre intervju med CNN. Og hevnen, det var på Obama, ifølge forfatteren.

Obama var en god «cheerleader»

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer

Ifølge D'Antonio hadde Trump vært imponert over Obamas driftige evner til å tale til folket og oppmuntre under sine kampanjer.

- Jeg tror han så opp til Barack Obamas evner til å drive kampanje rundt i landet. Han fortalte meg at Obama var en god «cheerleader», og tro meg, for Donald Trump, er det å være en «cheerleader» en meningsfull ting.

Men da det plutselig oppstod diskusjon rundt Barack Obamas fødselsattest og opprinnelse - kastet Trump seg inn i debatten, og ble på mange måter et talerør for de som krevde et bevis på Obamas fødested.

- Det oppstod en uungåelig kollisjon etter fødsels-debatten, og det særlig siden Obama ikke er av typen som tar kritikken til seg uten å slå tilbake, sier D'Antonio til CNN.

Og det er dette D'Antonio mener er bakgrunnen for hendelsen under korrespondentmiddagen som fant sted i Det hvite hus i 2011:

- Obama gjorde Trump til «rumpa» av omtrent alle vitsene sine, og i videoene ser man at Donald Trump sitter der og lider. Han ble et objekt for latterliggjøring, og det er noe han ikke tar lett på.

Etter korrespondentmiddagen skal Trump ha sagt: «Åh, det var ikke så ille. I det minste snakket han i alle fall om meg.» Men D'Antonio tror hendelsen gravde et dypt spor i Trump, og fikk ham til å sikte mot Det ovale kontor.

- Jeg tror Trump kokte, og antageligvis var det denne kvelden han bestemte seg for å stille som presidentkandidat. Det finnes ingenting Trump har elsket mer enn å ta nøklene til det ovale kontor, fra Obamas hender, i januar.

- Ble ydmyket

Henrik Heldahl, kommentator på nettstedet Amerikansk Politikk, mener at Obamas tale under korrespondentmiddagen på mange måter var et svar på fødselsattest-kritikken.

- At Trump valgte å stille som presidentkandidat i etterkant av dette, kom ikke som lyn fra klar himmel. Han vurderte å stille i 1988, 2000 og 2004, men fant ut at det ikke passet så bra, og at han manglet støtten han trengte. Det samme skjedde i 2012, sier Heldahl til Dagbladet.

Heldahl sier at det er offensivt å trekke en konklusjon, eller å spekulere i om korrespondentmiddagen med Obama var dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Å bli ydmyket så hardt av en president han i utgangspunktet ikke likte, kan så klart ha startet prosessen for alvor, sier han.

Han understreker også at Trump og Obama alltid har hatt et kaldt forhold seg i mellom, selv om det ble varmet opp etter at de møttes på tomannshånd for første gang i forbindelse med innsettelsen av Trump.

Spiller spill

Donald Trump har tidligere blitt anklaget for å ha mobbet og latterliggjort andre mennesker, tidligere skrev Dagbladet om en hendelse der den daværende presidentkandidaten hånet en funksjonshemmet under en valgkampanje i Sør-Carolina i USA. Forfatteren bak biografien mener at Trump har en annen oppfatning av respons enn det noen av «oss» er vant til.

I HARDT VÆR: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er i hardt vær etter å ha gjort narr av en New York Times-reporter med funksjonshemning. Video: Reuters Vis mer

- Donald er en mester til å spille spill, han starter et hvert spill ved å definere reglene, og en av de tingene han selv har sagt er, «Jeg slår ikke først. Jeg slår ikke mennesker før de slår meg, men når de først slår meg, da slår jeg dem 10 ganger hardere».

Denne observasjonen deler Heldahl.

- Trump slår alltid hardere tilbake, han er aldri på defensiven. Den harde mentaliteten er også noe som han har tatt med seg inn i politikken, bemerker Heldahl.

I februar annonserte Trump at han ikke vil delta på årets korrespondentmiddag. Middagen finner sted siste lørdag i april hvert år. Dermed bryter presidenten en 97 år lang tradisjon.

Heldahl har forståelse for presidentens avgjørelse.

- Det tar seg ikke bra ut å henge ut enkelte nyhetskanaler og journalister for å drive med «falske nyheter», for så å komme på en middag som skal være vitsete og morsom. Han kan ikke gi inntrykk av at «nå skal vi alle være venner», når han ikke respekterer pressen, og pressen ikke respekterer han. Det er et veldig spesielt tilfelle, sier Heldahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media