Journalisten Michael (33) sendte bekymrings-e-post om at han «ble overvåket», bare timer før han døde

- Jeg er på sporet av en stor sak, og må ligge lavt.

OMKOM I BILULYKKE: Journalisten Michael Hastings (33) døde da bilen hans krasjet inn i et tre og så tok fyr. Nå kommer det fram at den prisvinnende journalisten mente han ble overvåket. Foto: AP / Blue Rider Press / Penguin. Faksimile/skjermdump: Huffington Post
OMKOM I BILULYKKE: Journalisten Michael Hastings (33) døde da bilen hans krasjet inn i et tre og så tok fyr. Nå kommer det fram at den prisvinnende journalisten mente han ble overvåket. Foto: AP / Blue Rider Press / Penguin. Faksimile/skjermdump: Huffington Post Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Journalisten Michael Hastings, som døde i en bilulykke i Los Angeles tirsdag, sendte en bekymret e-post til venner og kolleger, og kontaktet varslergruppa WikiLeaks bare timer før han døde.

I e-posten, som ifølge Huffington Post ble sendt i 13-tida mandag - 15 timer før Hastings døde brått i bilulykka - uttrykker den erfarne gravejournalisten at han frykter at FBI overvåker ham og hans kolleger ved BuzzFeed (teknologi- og underholdningsnettside, red.journ.):

«Hei, FBI intervjuer mine «nære venner og samarbeidspartnere». Dersom myndighetene kommer til et av BuzzFeeds hovedkvarterer, kan det være lurt å umiddelbart be om juridisk bistand - før man går inn i samtale eller intervju om hvordan vi jobber med å anskaffe informasjon eller andre journalistikk-relaterte saker.

KRASJET, BILEN TOK FYR: Michael Hastings krasjet inn i dette treet i Hancock Park, Los Angeles, tirsdag. Bilen tok så fyr. På åstedet er det lagt ned blomster, bilder og minneord. Foto: NTB Scanpix
KRASJET, BILEN TOK FYR: Michael Hastings krasjet inn i dette treet i Hancock Park, Los Angeles, tirsdag. Bilen tok så fyr. På åstedet er det lagt ned blomster, bilder og minneord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg er på sporet av en stor sak, og må ligge lavt. Beste hilsener, håper jeg ser dere alle snart.»

Fikk McChrystal til å gå av E-posten ble sendt til BuzzFeeds ansatte, og i blindkopi var en venn av Hastings, en stabssersjant. Kort tid etter Hastings død, ble e-posten gjort kjent.

Twitter bekrefter WikiLeaks at journalisten kontaktet forsvareren deres bare timer før han krasjet inn i et tre i Los Angeles.

Det var Hastings som skrev saken som førte til at general Stanley McChrystals karriere tok slutt, da han i intervjuet snakket nedsettende om Obama og medlemmer av administrasjonen.

E-POSTEN: Hastings skriver i e-posten, som ble sendt til kolleger og én venn, at han jobber med en stor sak, og at mener det er lurt å anskaffe juridisk hjelp før kollegene eventuelt snakker med FBI. Skjermdump: Huffington Post
E-POSTEN: Hastings skriver i e-posten, som ble sendt til kolleger og én venn, at han jobber med en stor sak, og at mener det er lurt å anskaffe juridisk hjelp før kollegene eventuelt snakker med FBI. Skjermdump: Huffington Post Vis mer

I tråd med McChrystal-saken skal Hastings, ifølge Los Angeles Times, ha jobbet med en større sak i forbindelse med en personvern-rettssak mellom Jill Kelley, det amerikanske forsvarsdepartementet og FBI i ukene før han døde. Det kan altså ha vært derfor at FBI skal ha overvåket ham.

- Ble ikke etterforsket Så fort ryktene om mulig overvåkning av Hastings begynte å svirre, kom FBI selv med en svært sjelden, offentlig uttalelse, ifølge Reuters.

- Ikke på noe tidspunkt ble journalist Michael Hastings etterforsket av FBI, sier etatens talsperson, Laura Eimiller, som opplyser at Wikileaks' Twitter-meldinger førte til uttalelsen.

- Vet ikke om han mistet kontrollen Den 33 år gamle journalisten omkom da Mercedesen han kjørte krasjet inn i et tre og tok fyr i Hancock Park, Los Angeles. Ifølge Reuters var ikke Hastings til å kjenne igjen etter å ha blitt fraktet ut av bilen som tok full fyr. Han skal ha blitt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk.

- Vi vet ikke om han kjørte for fort og mistet kontrollen, om han hadde medisinske problemer, om han besvimte, om han fikk hjerteinfarkt eller om det var noe galt med kjøretøyet, sier rettsmedisiner Ed Winter.

- VIL SAVNE DEG: Flere har lagt igjen sine minneord til journalisten, som ble 33 år. Foto: NTB Scanpix
- VIL SAVNE DEG: Flere har lagt igjen sine minneord til journalisten, som ble 33 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge politiet i Los Angeles skal ytterligere analyser kartlegge om Hastings var påvirket av alkohol eller narkotika. De bekrefter samtidig at det ikke skal være antydninger til at det skal ha skjedd noe kriminelt.

MAI 2012: Michael Hastings blir beskrevet som en grundig og uredd journalist. Her er han paneldeltaker under en The Guardian-debatt om politikk og medias rolle, mai 2012. Foto: Paul Morigi / Getty Images
MAI 2012: Michael Hastings blir beskrevet som en grundig og uredd journalist. Her er han paneldeltaker under en The Guardian-debatt om politikk og medias rolle, mai 2012. Foto: Paul Morigi / Getty Images Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer