Journalistene får psykologhjelp

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Barnedrapssaken i Kristiansand er så grusom at journalistene som skal dekke den, kan få sterke reaksjoner. Flere redaksjoner har engasjert psykolog for å hjelpe journalistene med å takle det de får høre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til mandag begynner rettssaken mot Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen i Kristiansand. De to er tiltalt for å ha misbrukt og voldtatt Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

I Orderudsaken sender flere aviser ut detaljerte beskrivelser av det som blir sagt og gjort i retten, og måten som Anne Orderud Paust, Marie Orderud og Kristian Orderud ble drept på, blir grundig beskrevet.

Slik blir det ikke i barnedrapssaken. Grove detaljer i sedelighetssaker blir aldri gjengitt i norsk presse.

I barnedrapssaken er journalistene sannsynligvis de eneste som er tilstede i retten, utenom partene og de pårørende. Flere av dem kommer til å følge saken fra begynnelse til slutt. Mens lesere og tv-seere knapt vil få vite en brøkdel av hva som faktisk skjedde da jentene ble drept, skal journalistene høre detaljbeskrivelser som er så rå at flere redaksjoner tilbyr psykologhjelp for å bearbeide inntrykkene.

Kan slippe å følge saken

- Vi har kontakt med en psykolog i Kristiansand som vil være tilgjengelig ved behov, sier personalredaktør Merete Crowo til Dagbladet.no. Hvis noen av journalistene ikke orker å følge detaljene i rettssaken, kan de be om å bli tatt av saken. Det er første gang at NTB lager et slik opplegg for journalister på jobb i kriminalsaker.

- Vi gjør det fordi saken er så alvorlig og grotesk at jeg tror det kan komme heftige reaksjoner, sier Crowo. Selv vil hun være tilgjengelig døgnet rundt på telefon for medarbeidere som trenger å dele tankene sine etter en lang dag i retten.

Regionsavisa Fædrelandsvennen har vanligvis to psykologer som er tilgjengelig for alle medarbeiderne. I dag har psykologene vært i møte med journalistene som skal dekke barnedrapssaken.

- De skal forberede reporterne på hvilke reaksjoner de kan få, sier nyhetsredaktør Knut Engen. I tillegg legger avisa opp til at reporterne snakker mye med hverandre om reaksjonene på det som kommer frem. Når rettssaken er avsluttet, får reportene en uke fri.

- De får en uke å komme seg på, sier Engen.

Blir ikke hardhudet

Psykolog Gjermund Tveito er engasjert av Norsk Journalistlag. Han skal se på hvordan journalistene forbereder seg psykisk og hvordan de bearbeider det de får høre. Han kommer også til å være tilgjengelig underveis i rettssaken for dem som trenger det.

- Å dekke denne saken kan komme til å vekke flere følelser enn man har tenkt på, sier Tveito.

- Den er grotesk og involverer barn. Kriminaljournalistene blir ikke mer garvet og hardhudet etter hvert, de blir berørt.