Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalistene ville ikke beklage

I de seks dagene fra VGs første sak om dansevideoen med Trond Giske på Bar Vulkan til de beklaget saken var det sterke diskusjoner internt i avisa.

BEKLAGET: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, la onsdag fram avisas egen rapport om arbeidet med den omdiskuterte Giske-saken. Til venstre: nyhetsredaktør Tora Håndlykken i VG. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKLAGET: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, la onsdag fram avisas egen rapport om arbeidet med den omdiskuterte Giske-saken. Til venstre: nyhetsredaktør Tora Håndlykken i VG. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først onsdag 26. februar, seks dager etter at VG publiserte saken hvor Sofie (27) ble sitert på «så ble det litt mye», beklaget VG saken.

Det skjedde etter store diskusjoner internt i redaksjonen og motstand fra Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, som var de to som skrev den omdiskuterte saken. Det kommer fram av VGs egen rapport som ble publisert i kveld.

I rapporten kommer det fram at diskusjonen startet mandag 25. februar, etter at Medier24 spurte om avisa ville beklage. Trond Giske hadde da kommet med et krav om det, blant annet etter en NRK-sak publisert allerede samme kveld som VG-saken hvor Sofie sa at det «ser verre ut enn det var».

Et tilbakevendende tema

I loggen fra redaktørmøtet i VG mandag 25. februar heter det ifølge VG-rapporten:

«Vi får spørsmål fra Medier24, og det utarbeides et svar. Det blir diskusjoner om formuleringer, om hvor sterkt vi evt skal beklage. Gard mener det blir feil å beklage, siden sitatet i saken er riktig – han understreker at kvinnene ikke har gått tilbake på sitatet. Derfor er det riktig å ta selvkritikk.»

Dagen, tirsdag 26. februar, ble en beklagelse på nytt tema i redaktørmøtet:

«Flere mediehenvendelser om saken og Gard (Steiro, sjefredaktør) har bedt Hanne (Skartveit, politisk redaktør) stille i debatten (på NRK) på VGs vegne».

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, redaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Den påfølgende dagen skrev Skartveit et notat om møtet:

«Gard var under møtet opptatt av at jeg måtte holde meg innenfor de rammene han hadde lagt dagen i forveien i Dagsnytt 18. Han sa at vi ikke skulle beklage, men ta selvkritikk. Men i et eventuelt møte med kvinnene i studio kunne jeg beklage overfor dem. Han understreket også at vi ikke skulle beklage overfor Trond Giske».

I den politiske redaktørens notat het det videre:

«På vei til NRK kjente jeg at så trange rammer ble feil. Jeg sendte derfor en sms til Gard, der jeg sa at jeg måtte ha handlingsrom til å være musikalsk i forhold til Giske og beklagelse. Gard svarte at det var jeg som styrte når jeg var i manesjen, men at poenget var at dette uansett var en sak av offentlig interesse. Videre skrev han at det ikke var galt å omtale hendelsen, men at VGs første sak var mangelfull, og at vi hadde tatt selvkritikk for dette».

I NRK-debatten sa Skartveit til slutt følgende, etter en rekke spørsmål fra programleder Fredrik Solvang: «Vi har beklaget overfor leserne. Vi kan godt beklage overfor kvinnene, vi kan beklage overfor alle. Vi skulle ikke hatt den saken på trykk før den hadde gått flere runder i vårt system».

- Vi bør beklage

Dagen etter debatten, onsdag 27. februar, ble en beklagelse på nytt diskutert blant redaktørene i et møte i VG kl. 09.00: «Vi bør beklage på egne flater. Det ser rart ut når vi har beklaget hos andre, men ikke i VG. I tillegg diskuteres Hanne Skartveits deltagelse i Debatten», heter det i referatet fra møtet.

Kl. 12 samme dag var det et nytt møte hvor stabsjef Øyvind Næss og redaktørene Jane Throndsen, Tora Bakke Håndlykken, Rolf Sønstelie og Hanne Skartveit deltok, med Gard Steiro med på telefon. I referatet heter det:

«Enighet om at vi må beklage på egne flater. Rolf og Hanne får i oppgave å utforme et utkast til beklagelse, mens Jane og Øyvind skal se på intern kommunikasjon. De tre reporterne må informeres og høres. Øyvind kaller dem inn til møte».

Møtet med de tre journalistene kom i stand allerede kl. 12.50. I VGs rapport kommer det fram at journalistene mente en beklagelse var en dårlig idé: «Ifølge en redegjørelse 23. mars fra redaktørene om møtet, uttrykker de tre involverte journalistene at det er VGs håndtering – og beklagelse som er problemet – ikke VGs publisering. De kritiserer Skartveits opptreden i Debatten hos NRK. Det blir også diskutert hvordan saken skal håndteres videre og ulike forslag blir lansert».

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Redegjørelsen

Av rapporten framgår det at Skarvøy mener referatet ikke er dekkende og 26. mars kom han med følgende merknad som er tatt inn i rapporten: «I møtet foreslår Lars Joakim at Gard skriver en kommentar der han i detalj redegjør for VGs arbeid i saken. Og at det utvises full åpenhet. Forslagene i møtet opplever Skarvøy at var: 1. Å beklage. 2. Å skrive en kommentar. Og at redaktørene skulle tenke på det».

Marie Melgård, som var den som skrev saken sammen med Skarvøy, men som ikke selv hadde kontakt med Sofie, skrev kl. 18.20 samme dag en e-post der hun argumenterte videre mot å beklage offentlig.

«Hei, alle. Takk for prat. Det tenkes på alle kanter nå, og jeg egger ikke til en diskusjon på e–post. Bare to ting jeg kom på etter møtet:

Når vi sier at vi gir et feilaktig bilde i vår sak: Vi må ikke glemme at kvinnen sa til oss på bakgrunn at hun opplevde dansingen med Trond som litt ubehagelig. Derav også sitatet hennes. Vi visste at kvelden i seg selv ikke var oppfatta som ubehagelig, men at på et tidspunkt gikk det for langt og det var fanga på video.

På det tidspunkt vi publisert, var vårt bakteppe altså at episoden med Trond var litt ekkel, dermed heller ikke feil i vår sak. Jeg står fortsatt ved at dersom vi beklager at vi unnlot å trykke hele historien om hva som skjedde den kvelden, uten å skrive hvorfor, kommer det til å bli oppfatta som at VG holdt det tilbake med vilje og viten, for å ramme Trond. Da kommer ikke angrepene på VG til å stoppe opp», skrev hun i e-posten som er gjengitt i rapporten.

Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag kveld. Sofie har sagt til TV 2 at hun ikke opplevde situasjonen på Bar Vulkan som problematisk og at hun forsøkte å kommunisere dette til VG.

Kl. 18.20 den kvelden publiserte VG sin første beklagelse. Samtidig ble nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken «gitt mandat» av Steiro om å starte en «evaluering av hva som gikk galt i saken».

Seinere har saken blitt oppdatert flere ganger, seinest i går, hvor følgende formulering er tatt inn:

«NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Dette gjelder også formuleringen «Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske». Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

I den opprinnelige versjonen lå det også inne en beskrivelse av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser».

Beklager press

Dagbladet lyktes i går kveld ikke med å komme i kontakt med Lars Joakim Skarvøy. Til Medier24 sier han han ikke har fabrikkert et sitat, men han beklager at han «la press på henne», selve publiseringen av saken og måten Sofie ble behandlet på som kilde.

Marie Melgård ønsker ikke å kommentere saken og viser til digitalredaktør Ola Stenberg, som har vært VGs talsperson i saken. Hun viser samtidig til at e-posten hvor hun argumenterte var sendt 27. februar - en måned før TV 2s sak.

Eirik Mosveen ønsker ikke å kommentere saken, men av rapporten framstår det ikke som om han hadde en aktiv rolle i utarbeidelsen av saken.

Hanne Skartveit skriver i en e-post til Dagbladet at hun tidlig argumenterte for å beklage fordi avisa hadde gjort en feil.

«Som beskrevet i rapporten, var det ikke alle som likte at jeg beklaget», skriver hun.

«Når vi gjør feil skal vi beklage og rette opp. Det er VGs tradisjon», skriver hun.

Hun presiserer at ansvaret for forsinkelsene i beklagelsen ligger hos redaktørene, ikke journalistene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!