Journalister evakuerte Sør-Irak

I går forlot nærmere hundre mediefolk Sør-Irak fordi de ikke følte at situasjonen var trygg nok. Dagbladet var blant mediene som trakk seg ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi evakuerte fra Sør-Irak i dag og er nå tilbake i Kuwait, sier Dagbladets utenriksreporter Einar Hagvaag til Dagbladet.no.

Fryktet væpnet angrep

Hagvaag og fotograf Jon Terje H. Hansen hadde oppholdt seg i de sørlige delene av Irak i flere døgn da de ble rådet til å forlate landet av britiske militære. Årsaken var at sikkerhetssituasjonen var uavklart og dermed usikker. Det begynte med en konkret opplysning fra en britisk offiser på en kontrollpost.

- Vi fikk vite at militæret at de satt på en håndfast trussel om at omlag 20 væpnede irakiske menn skulle angripe leiren der mediefolkene befant. Leiren lå på et jorde, tett inntil militærposten. De væpnede irakerne oppholdt seg i landsbyen Safwan, i nærheten av leiren til journalistene, sier Hagvaag.

Reiste i hui og hast

Journalister og kamerafolk fra flere ledende europeiske og amerikanske medier pakket raskt sammen sakene sine og kjørte avgårde i mørket til en annen britisk militærpost noen kilometer unna da de fikk meldingene om et mulig forestående angrep. Etter å ha overnattet ved militærposten bestemte de fleste journalistene seg for å dra tilbake til Kuwait i dag. Da befant de seg noen kilometer fra fronten.

- Vi dro sammen med medier som BBC, AFP og New York Times, sier Hagvaag.

Nå er Dagbladets team tilbake i Kuwait og handler inn proviant og drivstoff.

- Vi akter å dra inn i Irak igjen, men ikke før det er forsvarlig og mulig, sier Hagvaag til Dagbladet.no.

PUST I BAKKEN:</B> En journalist hviler ut mens sjansen byr seg.
FLEST JOURNALISTER<:/b> Den britike militærposten ligger nærmest. I bakgrunnen skimtes journalistenes leir.