-VISSTE DET VILL SKJE: - Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale, sa assisterende redaktør Tahir Yurtseven til Dagbladet 4. mars. Her står han foran avisas kontorer i Istanbul. Kontoret voktes av væpnede vakter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
-VISSTE DET VILL SKJE: - Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale, sa assisterende redaktør Tahir Yurtseven til Dagbladet 4. mars. Her står han foran avisas kontorer i Istanbul. Kontoret voktes av væpnede vakter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

Journalister for retten i Istanbul

Den tyrkiske avisa Cumhuriyets sjefredaktør og Ankara-korrespondent stilles møter torsdag i retten etter å ha avslørt at tyrkisk etterretning angivelig smugler våpen til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske avisa Cumhuriyets sjefredaktør og Ankara-korrespondent stilles møter torsdag i retten etter å ha avslørt at tyrkisk etterretning angivelig smugler våpen til Syria.

Sjefredaktør Can Dundar og korrespondent Erdum Gul er blant annet tiltalt for spionasje og støtte til en terrororganisasjon. Menneskerettighetsgrupper har fordømt rettsforfølgelsen som et voldsomt angrep på Tyrkias pressefrihet.

Dagbladet besøkte avisas lokaler i Tyrkia tidligere i år. Da fortalte avisas assisterende direktør Tahir Yurtseven at Dündar ble rådet å forlate landet.

- Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale, sier assisterende redaktør Tahir Yurtseven til Dagbladet.

Kjemper mot Erdogan President Recep Tayyip Erdogan har personlig blandet seg inn i saken og lovet at journalistene skal betale en høy pris for rapporteringen.

- Personen som laget denne historien, vil betale en høy pris. Jeg kommer ikke til å la ham slippe unna ustraffet, sa Erdogan i et intervju etter bildene ble publisert. 

I sentrum for rettssaken som starter fredag, er en artikkel og en video som den regjeringskritiske avisa Cumhuriyet publiserte i mai i fjor. Der ble det framholdt at Tyrkia sender våpen til syriske opprørere, deriblant ekstremistgrupper, og saken skapte storm både nasjonalt og internasjonalt. Regjeringen i Ankara avviser anklagene blankt.

Stiller journalistikken selv for retten I november vant avisa den prestisjetunge prisen til Reporters Without Borders (RSF) for sin modige journalistikk. Men prisen kunne ikke stoppe det som snart skulle skje. 

KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling i begynnelsen av mars og feirer her med kona i Istanbul.
KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling i begynnelsen av mars og feirer her med kona i Istanbul. Vis mer

Ei uke etter prisen, på bryllupsdagen sin, ble Dündar tatt inn til avhør og arrestert. Anklagen: Spionasje.

Dundar og Gul ble pågrepet i november i fjor. De tilbrakte tre måneder bak lås og slå før grunnlovsdomstolen beordret at de skulle løslates i påvente av rettssaken. Journalistene risikerer livstid i fengsel dersom de blir dømt. 

Tyrkia ligger på 149. plass på Reportere Uten Grensers pressefrihetsindeks. Human Rights Watch har uttalt at Tyrkia stiller journalistikken selv for retten og påpeker at våpenleveranser er i offentlighetens interesse. 

(NTB/Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram