- Journalister har utvist svært slett moral i Fritzl-saken

Bråk rundt lukkingen av rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PÖLTEN  (Dagbladet.no): Journalister fra fjern og nær har allerede begynt å strømme til den lille østerrikske byen St. Pölten. I byen, som er delstatshovedstad i Niederösterreich, starter saken mot Josef Fritzl (74) på mandag.
 
Flere hundre pressefolk er ventet for å dekke en av moderne tids aller mest sjokkerende og omtalte kriminalsaker, der 74-åringen står tiltalt for voldtekt, slaveri, frihetsberøvelse, incest og mord.
 
Bare 98 plasser
Det aller meste av rettssaken vil gå for lukkede dører. I rettsbygningens store sal er det dessuten til sammen bare 98 sitteplasser for tilhørere og presse, så de aller fleste er henvist til presseteltet rett utenfor.
 
I Østerrike står vernet om privatlivets fred sterkt, og lukkingen begrunnes med nettopp dette.

Det får journalister, spesielt fra utlandet, til å se rødt.

- Stort problem
Regionsavisa Niederösterreichische Nachrichten (NÖN) setter inn store ressurser på dekningen av saken — men får ikke tilgang til rettssalen.
 
- Det er et stort problem, sier en oppgitt Georg Schneider, redaksjonssjef i NÖN, til Dagbladet.no.
 
- Denne saken har hele verdens interesse, men pressen — eller rettere sagt de som får komme inn i salen - får trolig bare lov til å være til stede under åpningsprosedyren på mandag og domsavsigelsen på fredag. Det holder ikke.
 
Redaksjonssjefen får imidlertid bare delvis støtte fra sin kollega Katharina Fegerl, som lager en bakgrunnsreportasje om Fritzl-saken for Österreichischer Rundfunk (ORF).
 
- Selvsagt må man rapportere fra saken - men mange journalister har utvist svært slett moral i omtalen, så for meg er det egentlig greit, sier Fegerl til Dagbladet.no.
 
Fegerl sikter til flere episoder; for eksempel sporet britiske journalister opp og stormet huset der Elisabeth Fritzl bor i skjul med tre av barna, og det har gått sport i å overby hverandre for eksklusive intervjuer med Josef Fritzl og annet materiale.

Sinte pressefolk
- Dette er skandaløst! Her er det forbryteren og ikke offeret som skjermes, sier Alex Baur fra sveitsiske Die Weltwoche til den østerrikske avisa Heute.
 
- Dette er som i DDR; retten har valgt ut hvilke pressefolk som får komme inn, raser britiske Allan Hall, som har skrevet bok om Fritzl-saken.
 
74-årige Fritzl har langt på vei innrømmet store deler av tiltalen, og det ventes at den gamle mannen blir sittende resten av livet i fengsel.
 
Dagbladet.no følger saken fra St. Pölten.

LUFTEGÅRD: 74-årige Josef Fritzl sitter bak lås og slå i delstatsfengselet i St. Pölten, som ligger ved siden av rettsbygningen der han til uka må svare for seg i en av moderne tids mest oppsiktsvekkende kriminalsaker. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
LUFTEGÅRD: 74-årige Josef Fritzl sitter bak lås og slå i delstatsfengselet i St. Pölten, som ligger ved siden av rettsbygningen der han til uka må svare for seg i en av moderne tids mest oppsiktsvekkende kriminalsaker. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
I SENTRUM AV BEGIVENHETENE: "St. Pölten - i midten av Europa" er turistmyndighetenes slagord om hovedstaden i Niederösterreich. Når Fritzl-saken starter på mandag, er det ingen overdrivelse. Foto: ØISTEN NORUM MONSEN
I SENTRUM AV BEGIVENHETENE: "St. Pölten - i midten av Europa" er turistmyndighetenes slagord om hovedstaden i Niederösterreich. Når Fritzl-saken starter på mandag, er det ingen overdrivelse. Foto: ØISTEN NORUM MONSEN Vis mer
GODT FORBEREDT: Redaksjonssjef i Niederösterreichische Nachrichten (NÖN), Georg Schneider har satt store ressurser inn på dekningen av verdens for tida største sak - i hans egen hjemby. Foto. ØISTEIN NORUM MONSEN
GODT FORBEREDT: Redaksjonssjef i Niederösterreichische Nachrichten (NÖN), Georg Schneider har satt store ressurser inn på dekningen av verdens for tida største sak - i hans egen hjemby. Foto. ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer