Journalister ikke så røde som vi tror?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Endelig en gladnyhet for Høyre. Når Erna Solberg i dag åpner landsmøtet, vet hun at hun er blant venner. Nei, jeg sikter ikke til delegatene i salen, selv om vi får anta at de fleste av dem i hvert fall stemmer Høyre. Det er de ikke alene om. Journalistene foretrekker også Høyre.

Er det mulig? Er ikke journalister

sosialister hele gjengen, en rødgrønn propagandamaskin, som Per-Kristian Foss antydet i forrige valgkamp? Jo da, hvis du teller stort og smått har venstresida fortsatt solid flertall, ifølge den årlige undersøkelsen Respons lager for Nordiske Mediedager, som pågår i Solbergs hjemby akkurat nå.

Journalistenes storting synes upåvirket av svingende meningsmålinger og

politiske strømninger. Det har vært

nesten uforandret de ti åra valgforsker Frank Aarebrot og TV 2s Torgeir Foss har spurt journalister om hva de stemmer. Hadde journalistene fått bestemme,

hadde Ap og SV fått flertall alene med henholdsvis 78 og 33 representanter, og Rødt er inne med ni. Ingen stemmer Frp. For to år siden hadde de i det minste seks, og da konkluderte Carl I. Hagen: Dersom vi hadde blitt møtt med den samme positive holdningen i media som Kristin Halvorsen blir, hadde vi hatt rent flertall.

Det er en gedigen feilslutning.

Oppslutningen om de to partiene er omvendt proporsjonal med journalistenes begeistring. I NRKs ferske partimåling er SV helt nede på 6,3 prosent, mens Frp har 27,7. Hadde journalister vært enda mer positive til SV, ville partiet falt under sperregrensen.

Så kanskje er det likevel ingen grunn for Solberg å juble over dagens lille gladnyhet. Blant de politiske journalistene, som jo dekker landsmøter, er nemlig bildet et annet. Høyre er deres favorittparti og ville fått 48 representanter. Ap er riktignok like bak med 45, deretter Venstre med 28 og så SV med 21. Vi kan uansett konkludere at politiske journalister er mer konservative enn resten av våre kolleger. Det er rett og slett borgerlig flertall i presselosjen.

Er det mulig at journalister skyr Frp, fordi de er borgerlige, ikke venstrevridde? Det er jo ikke spesielt rabulistisk å stemme Ap heller, og SV er det foretrukne partiet blant sofaradikalere. Mange er dessuten liberale, noe som forklarer den store oppslutningen om Venstre, og i presselosjen er de urbane. De aller fleste holder til i Oslo. Sp får ingen stemmer.

Undersøkelsen må være en skuffelse

for Kristin Clemet, som har hevdet at journalistenes politiske sympatier nærmest er et demokratisk problem. De stiller bare venstrevridde spørsmål. Men en stor andel av journalistene hun hadde med å gjøre som statsråd stemmer altså på hennes eget parti. Kanskje de bare ikke har forstått Høyres politikk?

Men hvorfor får ikke Høyre mer presse når så mange av de politiske journalistene beviselig liker partiet? Noe av svaret ligger i et annet spørsmål journalistene ble stilt; hvilket parti er flinkest til å forholde seg til mediene? Frp. Journalister stemmer ikke Frp, men sørger for at andre gjør det.