Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalister på dødslisten til militante muslimer

Gruppen bak er arvtakeren til Krekars Ansar al-Islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den militante muslimske gruppen Ansar al-Sunna har publisert en liste over aviser som trykket de omstridte karikaturene av Profeten Muhammed. Nå oppfordrer gruppen muslimer til å gå til aksjon mot vestlige journalister, skriver Der Spiegel.

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er overrasket at dette kommer nå.

- Denne gruppen var lite tydelig og lite synlig da striden om Muhammed-karikaturene raste som verst. Jeg vet ikke hvordan vi skal tolke det at de nå kommer og vil markere seg, sier til Dagbladet.no.

Han tror en mulig forklaring er at karikaturstriden først og fremst ble brukt av regimene for å vise at de var anti-vestlige, og at det er en av grunnene til at terrornettverk som Ansar al-Sunna holdt en lavere profil da striden pågikk.

Trykkingen av karikaturene utløste voldsomme reaksjoner blant troende muslimer verden over. I Syrias hovedstad ble både den norske og danske ambassaden satt i brann av aggressive demonstranter i begynnelsen av februar.

Flest halshogginger

Men nå mener altså terroreksperter at Ansar al-Sunna tar til orde for at muslimer skal ta hevn over karikaturene. Og måten de gjør det på passer mønsteret fra ledere som Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri perfekt.

For det oppfordres ikke til konkrete terroraksjoner. I stedet bygger artikkelen opp om hevnmotiver for karikaturstriden og agiterer for hellig krig mot fiender.

OPPFORDRER TIL HEVN: Den militante muslimske organisasjonen Ansar al-Sunna oppfordrer til hevn over karikaturene av Profeten Muhammed. Foto: Faksimile fra Ansar al-Sunnis hjemmesider
OPPFORDRER TIL HEVN: Den militante muslimske organisasjonen Ansar al-Sunna oppfordrer til hevn over karikaturene av Profeten Muhammed. Foto: Faksimile fra Ansar al-Sunnis hjemmesider Vis mer

FFI-forsker Lia tviler ikke på at Ansar al-Sunna har kapasitet til å mobilisere til aksjoner.

- Det er antakeligvis den gruppen som står for flest halshogginger i Irak, sier Lia, som beskriver gruppen som en svært aktiv gerlijagruppe.

Knyttet til Krekar

Han forklarer al-Sunnas tilknytning til Mullah Krekars Ansar al-Islam slik:

- Det er en del uenighet om overgangen fra Ansar al-Islam til Ansar al-Sunna representerer en kontinuitet, men faktum er at organsisasjonen ble erklært opprettet bare tre uker etter at Ansar al-Islam kom med sitt siste kommuniké.

Ansar al-Islam ble grunnlagt i det nordlige Irak i 2001 med Mullah Krekar som leder. Krekar var sentral i oppbyggingen og organiseringen av den militante islamistiske organisasjonen, som stod bak flere blodige angrep mot sine politiske rivaler i det kurdiske Nord-Irak.

Krekar mistet trolig sin ledende posisjon i gruppa da han før krigen, i september 2002, ble arrestert i Nederland etter å ha blitt utvist fra Iran. Han har siden skrevet bok og kjempet mot utvisningssaken mot ham i Norge.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Han har vært mistenkt for overgrep i Nord-Irak, men saken ble henlagt. Han har også vært knyttet til terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

Journalister på dødslisten til militante muslimer

I september i fjor slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utvises fra Norge på grunnlag av rikets sikkerhet, men at han ikke kan sendes ut dersom han risikerer dødsstraff eller tortur.

Etter den USA-ledede invasjonen av Irak har gruppa tatt på seg skylden for en rekke blodige angrep mot amerikanske soldater og hjelpearbeidere.

Støtte i Europa

I Europa har Ansar al-Sunna nettverk i Tyskland, Skandinavia og Italia.

Foruten Mullah Krekars tilknytning, skal de to eksil-irakerne som er tiltalt for planlegging av attentat mot den irakiske statsministeren Iyad Allawi i Berlin i fjor ha vært del av nettverket.

Det har også vært antakelser om at hjemmesiden til Ansar al-Sunna ble drevet fra Tyskland. Noe som kan forklare hvorfor så mange tyske aviser, deriblant, Die Tageszeitung, Berliner Zeitung, Die Welt og Frankfurter Allgemeine Zeitung er på listen.

Desentraliserte nettverk

Det er usikkert hvor mange militante muslimer som faktisk leser nettsidene til Ansar al-Sunna. Men siden utviklingen har gått i retning av mer desentraliserte terrornettverk, er det en risiko for at terrorister uten fast tilknytning til noen organisasjon vil la seg inspirere.

- I utgangpunktet er Ansar al-Sunna en irakisk opprørsgruppe, men det kan hende det finnes aktivister som ønsker å gjennomføre aksjoner, men som ikke mulighet til å dra til Irak.

Men Lia understreker poenget med at Ansar al-Sunna i liten utstrekning opererer på europeisk jord.

- Først og fremst er det støttevirksomhet med base i Tyskland og støttespillere i Sverige, Italia, Spania og andre land i Midtøsten som er det viktigste utenfor Irak. Spørsmålet er om de er villige til å risikere å sette denne aktiviteten i fare. Ved å gjennomføre voldelige aksjoner blottstiller de seg, sier Lia til Dagbladet.no.

<B>MULLAH KREKAR:</B>
<B>BRYNJAR LIA:</B>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media