Journalister på dødslisten til militante muslimer

Gruppen bak er arvtakeren til Krekars Ansar al-Islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den militante muslimske gruppen Ansar al-Sunna har publisert en liste over aviser som trykket de omstridte karikaturene av Profeten Muhammed. Nå oppfordrer gruppen muslimer til å gå til aksjon mot vestlige journalister, skriver Der Spiegel.

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er overrasket at dette kommer nå.

- Denne gruppen var lite tydelig og lite synlig da striden om Muhammed-karikaturene raste som verst. Jeg vet ikke hvordan vi skal tolke det at de nå kommer og vil markere seg, sier til Dagbladet.no.

Han tror en mulig forklaring er at karikaturstriden først og fremst ble brukt av regimene for å vise at de var anti-vestlige, og at det er en av grunnene til at terrornettverk som Ansar al-Sunna holdt en lavere profil da striden pågikk.

Trykkingen av karikaturene utløste voldsomme reaksjoner blant troende muslimer verden over. I Syrias hovedstad ble både den norske og danske ambassaden satt i brann av aggressive demonstranter i begynnelsen av februar.

Flest halshogginger

Men nå mener altså terroreksperter at Ansar al-Sunna tar til orde for at muslimer skal ta hevn over karikaturene. Og måten de gjør det på passer mønsteret fra ledere som Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri perfekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.