Journalister risikerer dødsstraff

Anklaget for landsforræderi og folkemord i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For øyeblikket sitter minst seksten journalister fengslet i Etiopia. Fjorten av de seksten er anklaget for landsforræderi og folkemord. I verste fall kan de bli dømt til døden, melder Reuters.

- De seksten reporterne, deriblant en gravid jente, skal ifølge påtalemyndighetene ha konspirert med opposisjonen for å styrte ledelsen i landet, sier Julia Crawford. Hun er programkoordinator i Afrika for Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) og hevder Etiopia er et av de verste landene i Afrika til å fengsle journalister. Crawford møtte nylig statsminister Meles Zenawi og fire av de arresterte reporterne.

- Vi frykter at de ikke vil få en rettferdig rettssak. De såkalte bevisene mot dem er syltynne, sier Crawford til Reuters.

Ikke lov å fornærme regjeringen

De fleste ble arrestert i kjølvannet av det omstridte valget i fjor. Selv om valgdeltakelsen var høy og selve valget foregikk under fredelige omstendigheter, tok det tid før myndighetene ville avsløre valgresultatet, og opposisjonen hevdet det hadde vært omfattende valgfusk. Situasjonen ble stadig mer urolig, før den eskalerte i to store opptøyer. 80 personer ble drept av sikkerhetsstyrker og tusener ble arrestert.

Etter opptøyene ble pressen anklaget for å ha oppildnet folket og for å være gisler eller agenter for opposisjonen. Fjorten journalister ble arrestert, andre rømte fra byen eller dro i eksil. Redaksjoner ble raidet og enkelte redaktører, forfattere og dissidenter havnet på myndighetens ettersøkt-liste. 

- Antallet private aviser i hovedstaden blitt halvert etter valget, og journalister kan ikke lenger arbeide fritt. De fleste redaktørene i byen har minst to eller tre anklager hengende over seg, sier Crawford.

Statsministeren skal ha innrømmet overfor CPJ at arrestasjonene av de seksten var forbundet med konflikten mellom regjeringen og opposisjonen.

FRYKTER AT OPPOSISJONEN VIL KUPPE MAKTEN MED PRESSENS HJELP: Statsminister Meles Zenawi Alle foto: Scanpix
FRYKTER AT OPPOSISJONEN VIL KUPPE MAKTEN MED PRESSENS HJELP: Statsminister Meles Zenawi Alle foto: Scanpix Vis mer

«Nødvendige forholdsregler»

Statsminister Meles sitt omdømme i vesten har surnet betraktelig. Fra å bli betraktet som en av de nye progressive afrikanske lederne, endret det seg etter de voldelige opptøyene ifjor. Selv sier Meles at alle konspirasjonene mot ham har tvunget ham til å ta nødvendige forholdsregler.

I etterkant av opptøyene ble det  innført presselover som forbyr journalister å spre «falske nyheter» og skrive fornærmende om regjeringen og sikkerhetsstyrkene. Et ukjent antall har blitt fenglset for å ha brutt disse lovene.

PÅ AFRIKAS HORN: Etiopia ligger omkranset av Eritrea, Sudan, Uganda, Kenya og Somalia. Selv om Etiopia er verstingen i klassen, er ikke Eritrea langt unna når det gjelder fengsling av pressefolk.
OPPSTANDEN I FJOR HØST BLE SLÅTT NED MED HARDE MIDLER: Nå har Meles tatt kontroll over pressen i landet for å hindre ny oppstand.