Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalister sier soldater dro dem inn i Nord-Korea

Fengslet i fem måneder før de ble løslatt med hjelp fra Bill Clinton.

BLE LØSLATT: Laura Ling og Euna Lee ble løslatt fra nordkoreansk fangenskap etter fem måneder, ved hjelp fra Bill Clinton. Nå forteller de for første gang hva som skjedde da de ble arrestert. Foto: REUTERS/SCANPIX
BLE LØSLATT: Laura Ling og Euna Lee ble løslatt fra nordkoreansk fangenskap etter fem måneder, ved hjelp fra Bill Clinton. Nå forteller de for første gang hva som skjedde da de ble arrestert. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to amerikanske journalistene som ble fengslet i Nord-Korea, anklaget for å ha kommet seg ulovlig inn i landet, snakker nå ut om hendelsen for første gang, melder nyhetsbyrået AFP.

Tv-journalistene Laura Ling og Euna Lee hevder de ble dratt med makt tilbake til Nord-Korea etter å ha gått over grensa til Kina. De skriver i en uttalelse til TV-kanalen der de jobber at de ble tatt igjen av soldater, og dratt tilbake til Nord-Korea.

- Vi prøvde alt vi kunne å henge oss fast til busker eller bakken, alt som ville holde oss inne på kinesisk jord, men vi kunne ikke måle oss med de fokuserte soldatene, forteller journalistene i uttalelsen.

• Les hele uttalelsen fra journalistene hos Current TV.

Dømt
Ling og Lee ble dømt til 12 års straffarbeid for en «grov forbrytelse» mot Nord-Korea i juni, etter at de filmet nordkoreanske flyktninger på grensa til Kina.

Redningen kom da president Bill Clinton bestemte seg for å gripe inn i saken. Møtet med Nord-Koreas president Kim Jong-Il førte til at de to journalistene ble løslatt, og fikk dra tilbake til USA.

Journalistene hadde egentlig ikke planlagt å gå inn i Nord-Korea, men fulgte etter guiden sin, som førte dem over i landet. Der ble de vist et bygg der flyktninger ble holdt før de skulle smugles over til Kina.

De følte seg ikke trygge innenfor grensa til Nord-Korea, og ville bevege seg på den kinesiske siden så fort som mulig. Da forklarer de at de ble tatt igjen av flere soldater:

- Vi så bakover og så to koreanske soldater løpe etter oss med rifler. Vi løp instinktivt, forteller journalistene.

- Angrer dypt
Både guiden og kollegaen Mitch Koss fikk løpt vekk fra grensevaktene, mens de to journalistene ble fraktet til en militærbase.

- Over de neste 140 dagene ble vi flyttet til Pyongyang, isolert fra hverandre, avhørt gjentatte ganger og til slutt dømt til 12 års straffarbeid.

- Vi tilbrakte ikke mer enn et minutt på nordkoreansk jord før vi vendte tilbake til Kina, men det er et minutt vi angrer dypt på, sier journalistene, som funderer på om de ble lurt i en felle av guiden sin da de ble med over grensa.

De to journalistene skriver at de fremdeles er sterkt følelsesmessig preget av å ha sittet i fengsel i nærmere fem måneder.

Diplomatisk knipe
Dommen mot de to kom ikke lenge etter at Nord-Korea gjennomførte sin andre atomprøvesprengning i mai i år. Dermed ble saken en diplomatisk knipe for Obama-regjeringen. De understreket at Bill Clinton var i landet, som ikke har noen diplomatiske forbindelser til USA, på eget initiativ.

Bill Clinton ble også møtt med kritikk for å ha satt atomvåpenforhandlingene i fare ved besøket til Nord-Korea. Flere mente også at besøket kunne tolkes som indirekte støtte til regimet.

Besøket var det første president Kim Jong-Il hadde med en vestlig prominent politiker siden han fikk slag for et års tid siden. 

GLEDESSCENER: Ling og Lee møter familiene sine på flyplassen etter løslatelsen. Foto: AFP/SCANPIX
GLEDESSCENER: Ling og Lee møter familiene sine på flyplassen etter løslatelsen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media