Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalister skal få se på likene

I dag klokka 11.00 inviteres pressen i Bagdad til å ta likene av Uday og Qusay i nærmere øyesyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av likene til Uday og Qusay er ikke nok. Nå skal journalister få se likene med egne øyne.

Irakerne tviler

USA jobber på spreng for å overbevise offentligheten om at det virkelig er de to Hussein-sønnene som er drept. I dag skal TV- og avisjournalister se likene med egne øyne klokka 11.00, sier en talsmann til koalisjonen til CNN. Nyhetsbyrået AP skriver at deres reporter skal se likene på Bagdad internasjonale flyplass i dag.

Uday og Qusay døde etter seks timers kamp mot amerikanske soldater i Mosul på tirsdag. De var de mest ettersøkte i Irak etter Saddam sjøl.

Bildene av likene ble vist på en amerikansk støttet irakisk kanal, CNN og to store arabiske satellittstasjoner i går. Høytstående irakiske tjenestemenn har identifisert likene som Uday og Qusay. Men det er ikke nok for irakerne.

De fleste Bagdadavisene kommer ikke med fredagsutgave fordi det er bønnedag i Irak. Avis Al Ray Al-Am hadde en sak på bildene, men trykte dem ikke.

Talsmannen for det amerikanske forsvaret sier nå at han skjønner at bildene kanskje ikke er overbevisende nok for alle.

- Om noen dager kommer de til å vise oss en annen feit kropp med bart og si det er Saddam, sier Zohair Maty, en 30-år gammel skeptisk iraker som New York Times har snakket med.

- Alle tror de er i Spania, legger han til.

På grunn av skepsisen har USA bestemt seg for også å vise fram likene til Iraks nye myndigheter. Håpet er at irakerne endelig tror de to sønnene er døde om de får høre det fra sine egne landsmenn, siden de ikke stoler på amerikanerne.

Håper kampene avtar

Amerikanske mydigheter sendte ut bildene av de to likene på CD-ROM. På CDen var det også med røntgenbilder som skulle vise sårene Uday Hussain hadde etter attentatet mot ham i 1996. Ifølge general Ricardo Sanchez var disse røntgenbildene viktige i identifiseringsarbeidet av Uday.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld håper at bildebevisene kan føre til en ytterligere demoralisering av restene av Saddams regime som fortsatt slåss mot amerikanske tropper.

- Om det kan redde amerikanske liv er jeg glad for at jeg tok den avgjørelsen jeg gjorde, sier Rumsfeld, som understreker at det ikke var med lett hjerte han valgte å offentliggjøre bildene.

Bush-administrasjonen har tidligere klaget høylytt når amerikanske lik ble vist fram på arabisk tv under krigen.

Nå skal likene vaskes og obduseres. Pentagon opplyser at likene kan fotograferes på nytt etter dette.

HOLDER IKKE:</B> Mange irakere tviler på at dette virkelig er Uday og Qusay Hussein.
UDAYS BEIN:</B> Dette røntgenbildet er en del av bevisene amerikerne har lagt fram. Det viser Udays bein som ble skadet etter et attentatforsøk i 1996.