- Journalister sprer fugleinfluensa

Tyskland setter inn hæren og kjefter på nærgående mediefolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det bekreftet at døde fugler også på det tyske fastlandet er smittet av det fryktede H5N1-viruset. Det foreløpige antallet tilfeller av fugleinfluensa er nå oppe i 61 i Tyskland, samtidig som nye meldinger kommer inn fra Bulgaria, Bosnia, Italia, Frankrike og India.

Militære styrker

Ifølge Deutsche Welle ble 19 militære spesialistersendt til øya Rügen i dag for å desinfisere folk og kjøretøy som kan ha vært i kontakt med viruset. Dekkene på alle biler og sykler blir renset før de får forlate øya, mens fotgjengere må sette skoene sine i desinfiseringsbad.

Samtidig får yrkesgruppen som rapporterer til offentligjeten om den nye utviklingen noe av skylda for spredningen.

- Problemet er at journalister kommer veldig nært de døde dyrene, og filmer kadavrene som er samlet inn. Så drar tv-teamene videre, med smitten på utstyr og klær, rett dit de levende fuglene er, sier Thomas Mettenleiter til Deutsche Welle.

Han er sjef for Friedrich Löffler-instituttet for dyrehelse, og er svært lite begeistret for de mest nærgående reporterne.

- Det er komplett uansvarlig og akkurat hva vi prøver å forhindre, konstaterer eksperten.

Også turister utgjør en spredningsfare. På Rügen er viruset funnet hos både svaner, skarv, gjess og en hønsehauk, og tyske myndigheter betegner i dag situasjonen som svært alvorlig.

Stadig nye alarmer

I Bulgaria har tre døde svaner testet positivt på den mest aggresive varianten, H5N1, noe som bekrefter at omfanget også der er større en først antatt, melder AP. Myndighetene har etablert 10 kilometer brede risikosoner rundt stedene der de døde fuglene ble funnet, samtidig som det er innført begrensninger på trafikken rundt våtmarksområder i landet.

Også i Bosnia ble to fjærkledde virusspredere funnet døde, og alle fugler innenfor tre kilometers radius blir slaktet for å være føre var.

Strømmen av nye tilfeller gjør trolig risikoen for en influensapandemi stadig større. Det kan imidlertid ikke skje før fugleviruset muterer og blir i stand til å smitte fra menneske til menneske.

<B>FLYGENDE DØDSVIRUS:</B> Dette synet har blitt alt for vanlig i Europa de siste ukene, og stadig flere land har nå fått bekreftede tilfeller av H5N1, den hissige varianten av fugleinfluensa.