Journalister trodde Langemyhr ble pågrepet

I virkeligheten var det prinsesse Märtha som kom hjem fra tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Det var E24.no som først meldte at den bedragerisiktede byggmesteren Harald Langemyhr ble pågrepet etter at han landet på Gardermoen ved 16.30-tiden.

Politiet stod klar på Gardermoen da Langemyhr kom med direkteflyet fra Rhodos, varslet nettavisen.  Ifølge E24 gikk politibetjentene inn på flyet umiddelbart etter at det ankom gaten. Byggmesteren ble pågrepet inne på flyet og sluset ut av politiet.

Nå viser det seg at E24 kan ha trukket litt for mange slutninger. Politiet som gikk om bord i flyet og sluset Langemyhr ut, var i virkeligheten politieskorten til prinsesse Märtha Louise. Det var nemlig prinsessen som kom med flyet fra utlandet, ikke den bedragerisiktede byggmesteren.

- Skylder oss en bløtkake!

- Ja her er det noen journalister som skylder oss en bløtkake. Politiet i Oslo har ringt, og en rekke andre. Mange har vært forvirret, sier politiførstebetjent Åge Ødegaard ved Gardermoen politistasjon til Dagbladet.no.

Klokken 17.00 forlot to politibiler flyplassen. Trolig var Langemyhr i en av disse, opplyste E24.

- Hehe, dette var altså prinsessens bil og en politibil som ble kjørt frem til gaten. Så her har nok noen vært litt raske, sier politimannen.

Flere fulgte opp

En rekke medier, inkludert Dagbladet.no, var raske med å viderebringe nyheten fra E24. Men videre undersøkelser bekreftet raskt at ikke alt var som skrevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, vi har ikke pågrepet noen på Gardermoen. Flere har ringt om dette, og jeg har selv undersøkt med politiet på flyplassen, sa jourhavende jurist ved Oslo Politidistrikt til Dagbladet.no.

Heller ikke Økokrim eller politiet på Romerike kjente til at byggmester eller andre ble pågrepet i tidspunktet E24 slo opp nyheten.

FEILMELDING: Reporteren i E24 forvekslet den bedragerisiktede byggmesteren Harald Langemyhr og prinsesse Märtha Louise. Faksimile: E24.no
FEILMELDING: Reporteren i E24 forvekslet den bedragerisiktede byggmesteren Harald Langemyhr og prinsesse Märtha Louise. Faksimile: E24.no Vis mer

Dermed er det fremdeles uklart om politiet velger å møte Langemyhr når han dukker opp på Gardermoen, muligens sent i kveld.

Oslo politidistrikt meldte i kveld at ingen i det aktuelle etterforskningsteamet var på vakt, og først vil være tilgjengelige for kommentar i morgen.

Innrømmer feil

E24 innrømmer at deres reporter på stedet tok feil. I deres nye artikkel, der Langemyhr fortsatt ventes til Norge, har de tatt med en diskret rettelse.

«E24 skrev kl.17:00 at Harald Langemyhr var pågrepet ført ut av Gardermoen, da to biler med uniformerte sjåfører forlot flyplassen.
Kl.18:00 meldte politiet på Gardermoen at det var livvakttjenesten og prinsesse Märtha Louise som av vår reporter på stedet var forvekslet med Langemyhr.
E24 beklager feilen og retter artikkelen 18:10

- Rett på glattcella
Langmyhr er siktet for å ha svindlet Oslo kommune for 17,6 millioner kroner. Han har de siste ukene oppholdt seg i Hellas, angivelig på ferie med sin familie. Langemyhr tok selv kontakt med politiet for å opplyse hvor han var og når han kom hjem.

- Vi har informert politiet om når han kommer, det var den ryddigste måten å gjøre dette på. Langemyhr regner med at politiet møter ham på flyplassen og at han blir kjørt på glattcelle i påvente av et mulig fengslingsmøte mandag, sa John S. Gulbrandsen i advokatfirmaet Wiersholm til Dagbladet.no tidligere i dag.

Han håndterer Langemyhrs forretningsmessige interesser, men vil overlate straffesaken mot klienten til en advokat med strafferettsekspertise.

Etterlyst

Langemyhr har opplyst at han var på ferie i Hellas med familien da politiet gikk til razzia mot både selskapets kontorer, privatboligen og hans nye hus som er under oppføring i Tønsberg.

Under ransakingene torsdag var hovedpersonen i kontakt med etterforskerne på telefon, da de blant annet trengte koden til byggmesterens safe, men politiet skal siden ikke ha snakket med Langemyhr direkte.

Mens fire av hans ansatte ble pågrepet, ble den fraværende sjefen etterlyst av politiet. Den bedragerisiktede mannens talsmenn understreker imidlertid at utenlandsoppholdet ikke hadde noen sammenheng med politiaksjonen.

- Hovedårsaken til at han kommer hjem er at han gjerne vil forklare seg til politiet, og håper det kan rydde misforståelser av veien. Det er veldig mye han ikke forstår bæret av i forhold til siktelsene mot de ansatte som ble fengslet denne uka, sier Gulbrandsen.