Joy (72) kan lukte Parkinsons sykdom

Joy Milnes har en sjelden tilstand som gjør at hun kan lukte sykdommen på avstand. Nå hjelper hun Parkinsons-forskning.

EFFFEKTIV NESE: Joy Milne merket at ektemannen endret kroppslukt. Tolv år seinere fikk han diagnosen Parkinson sykdom. Her gjester Milne det britiske morgenshowet «This Morning» i mars 2019. Foto: Ken McKay/ITV/REX
EFFFEKTIV NESE: Joy Milne merket at ektemannen endret kroppslukt. Tolv år seinere fikk han diagnosen Parkinson sykdom. Her gjester Milne det britiske morgenshowet «This Morning» i mars 2019. Foto: Ken McKay/ITV/REX Vis mer
Publisert

Joy Milne (72) fra Perth i Skottland har den siste tida hjulpet forskere med å utvikle en test som forhåpentligvis skal oppdage Parkinsons sykdom.

Milne mener nemlig hun har en sjelden tilstand som gir henne økt luktesans.

72-åringen merket at ektemannen fikk en annen odør da han var 33 år gammel. Tolv år seinere fikk han påvist Parkinsons sykdom.

Ifølge The Independent forklarer Milne at kroppslukten hans endret seg til en mer muskaktig duft.

Ektemannen døde av sykdommen i 2015, 65 år gammel.

Hjelper forskere

Nå har Milnes luktesans hjulpet forskere og akademikere ved University of Manchester.

Nylig gjorde de et gjennombrudd ved å utvikle en svært enkel test som kan identifisere personer med den nevnte sykdommen - bare ved å sveipe en Q-Tip langs personens nakke.

De opplyser om at de fortsatt er i en tidlig forskingsfase, men at målet er å bruke prøvene til å identifisere molekyler knyttet til Parkinsons.

Funnene er publisert i det fagfellevurdert vitenskapelig tidsskriftet Journal of the American Chemical Society.

Ifølge Lommelegen utvikler Parkinson sykdom seg gradvis og kan ofte begynne ved en mild skjelving i ei hånd. Andre kan merke en stivhet og saktere bevegelser.

Sykdommen er en progressiv sykdom i nervesystemet som vesentlig påvirker bevegelse og motorikk, da en type nerveceller i hjernen ødelegges og dør.

- Må oppdages tidligere

Hvis den nyutviklede testen viser gode resultater utenfor laboratoriet, skal den kunne bli tilgjengelig på sykehus og hos fastleger, skriver The Independent.

Milnes selv sier det er uakseptabelt at Parkinsons sjeldent blir oppdaget før pasienter har utviklet nevrologiske skader.

- Det må oppdages langt tidligere, slik som kreft og diabetes. Tidligere diagnostisering betyr langt mer effektiv behandling og bedre livsstil. Det har blitt sett at trening og endring av kosthold kan gjøre en fenomenal forskjell.

Finnes ingen kur

Milne og ektemannen oppsøkte University of Edinburgh i 2012 for å undersøke den spesielle luktesansen.

Professor Perdita Barran og Tilo Kunath mente at ektemannens nye duft kunne være forårsaket av en kjemisk endring i hudens talg - som utløses av sykdommen.

- For øyeblikket er det ingen kur eller medisin mot Parkinsons sykdom. Men en bekreftende diagnose vil tillate dem å få riktig behandling og medisiner som vil bidra til å lindre symptomene deres, sier professor Barran.

LUKSUSFELLEN: Julie Kittelsen og Joacim Bjørnsen ønsker seg barn, men har ikke økonomien på plass. Så får de en nedslående beskjed. Video: Viaplay. Vis mer

Gjennom den årelange forskningsperioden har Milne luktet på T-skjorter brukt av personer med Parkinsons sykdom - og mennesker uten sykdommen.

Ifølge The Independent klarte Milne å plukke ut riktige personer etter lukta. Likevel pekte hun også ut ei T-skjorte brukt av en person som ikke hadde Parkinsons.

Åtte måneder seinere fikk personen diagnosen.

Forsker også på tuberkulose og kreft

Milnes selv mener den ekstreme luktesansen både er en forbannelse og en fordel.

- Jeg må for eksempel gå i matbutikken veldig tidlig eller veldig seint på grunn av folks parfymer. Jeg kan heller ikke gå inn i kjemikalieavdelingen til supermarkedet, sier hun til The Independent, og legger til:

- Det er noen ganger en forbannelse, men jeg har også vært i Tanzania og forsket på tuberkulose og kreftforskning i USA, forklarer hun.

72-åringen forklarer at hun også har luktet personer med Parkinsons sykdom mens hun har vært på butikken eller gått på gata. Likevel har hun fått beskjed fra etikkeksperter om å ikke fortelle dem det.

- Hvilken fastlege ville akseptert at en pasient kommer og sier «kvinnen som lukter Parkinsons sier at jeg har det»? Kanskje i framtida, men ikke nå, sier Milne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer