Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

JP Morgan får svi for finanskrisen

Storbanken inngår historiens største forlik.

REKORDFORLIK: Storbanken JP Morgan betaler over 76 milliarder kroner til amerikanske myndigheter for pågående etterforskning. Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY
REKORDFORLIK: Storbanken JP Morgan betaler over 76 milliarder kroner til amerikanske myndigheter for pågående etterforskning. Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske storbanken JP Morgan inngår et gigantforlik på over 76 milliarder kroner med amerikanske myndigheter.

JP Morgan betaler den svimlende summen for å gjøre opp for pågående etterforskninger mot banken.

Solgte med risiko Grunnen til at amerikanske myndigheter etterforsker banken, er JP Morgans salg av verdipapirer knyttet til boliglån til investorer i forkant av den globale finanskrisen i 2008. JP Morgans hensikt med å betale forliket, er å få en slutt på etterforskningen.

Forliket betyr ikke at banken unngår kriminaletterforskning av de samme sakene. Amerikanske myndigheter kommer blant annet til å følge opp det de mener er salg av høyrisiko verdipapirer til de statlig eide boliglånsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Samtidig vil sivile søksmål mot banken bli behandlet i rettsapparatet.

Samtalene om forlik startet i setpember etter samtaler mellom justisminister Eric Holder og JP Morgan-direktør Jamie Dimon.

Forliket ble dratt i havn denne helga, da JP Morgan hadde brakt inn sitt juridiske apparat for å forhandle med toppene i justisdepartementet.

Forliket kan imidlertid fortsatt rakne. Dette er blant annet avhengig av hvor mye JP Morgan innrømmer at de har gjort galt, ifølge New York Times.

Brukt penger JP Morgan var én av bankene i USA som klarte seg best etter finanskrisen i 2008. I etterkant kjøpte de opp bankene Bear Stearns og Washington Mutual etter initiativ fra myndighetene.

JP Morgan fikk begge bankene for en billig penge, men oppkjøpene har i ettertid svidd på pungen for JP Morgan.

I tredje kvartal i år gikk banken med et tap på 2,2 milliarder kroner, bankens første kvartalunderskudd siden 2004.

Selv om banken har tapt penger i det siste, har de fint råd til å betale forliket til amerikanske myndigheter.

Ifølge Reuters har banken uttalt at de har satt til side 135 milliarder kroner til juridiske utgifter. Banken har omkring 177 milliarder kroner på bok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!