Jörg Haider drept i bilulykke i morges

Den høyreekstreme politikeren fra Østerrike ble 58 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den østerrikske politikeren Jörg Haider døde i en bilulykke lørdag, 58 år gammel. Haider vil for alltid bli husket som mannen som ga Europas høyreradikale partier at ansikt, skriver NTB.


Haider døde i morges i en bilulykke i Klagenfurt i delstaten Kärnten der han selv var provinsguvernør, melder det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Dramatisk ulykke

Ifølge politiet kjørte Haider av veien. Deretter veltet bilen hans og rullet rundt flere ganger.

Haider var alene i bilen og pådro seg alvorlige bryst- og hodeskader som han senere døde av.

Haider etterlater seg kone og to døtre.

Politietterforskere  i Klagenfurt sier til BBC at de er i gang med å undersøke forholdene rundt ulykken. Senere i dag, skulle Haider feire sin mors 90 års dag, blir det rapportert.

Time Magazine, refererte han i februar 1995 til nazistenes konsentrasjonsleirer som «fangeleirer». I ettertid understreket Haider imidlertid at han mente konsentrasjonsleirer.


- Verdens undergang
Nestlederen i Haiders nåværende parti, Alliansen for Østerrikes framtid (BZÖ), Stefan Petzner, var lørdag knust etter å ha fått dødsbudskapet.

DREPT: Den høyreekstreme politikeren Jörg Haider ble i dag tidlig drept da han kjørte av veien i Klagenfurt i Østerrike. Foto: Scanpix/EPA
DREPT: Den høyreekstreme politikeren Jörg Haider ble i dag tidlig drept da han kjørte av veien i Klagenfurt i Østerrike. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

- For oss er dette for verdens undergang å regne, sier Petzner.

Haider har en rekke kontroversielle uttalelser på samvittigheten. Ifølge Haider har også hedret han veteraner fra nazistenes beryktede elitestyrke Waffen SS.

- Waffen SS var en del av den tyske hæren og fortjener av den grunn all heder og anerkjennelse, sa han i desember samme år, ifølge NTB.


Nazifamilie


Både moren og faren hadde bakgrunn fra nazibevegelsen. Selv henga Haider seg til jusstudier og ble uteksaminert fra universitetet i Wien i 1973.

I studietiden steg Haider raskt i gradene i Frihetspartiet som på den tiden hadde til gode å bli stemplet som høyreradikalt.

29 år gammel, i 1979, var han den yngste av representantene i den østerrikske nasjonalforsamlingen.

Haider sto imidlertid for en langt mer aggressiv politikk enn den gamle garde i partiet og med den harde linjen vant han lederkampen mot Norbert Steger i 1986, skriver NTB.

Under Haiders ledelse begynte Frihetspartiet sin vandring mot det ytterste høyre i østerriksk politikk hvilket skaffet ham nye velgere.

Da han inntok lederstolen hadde partiet en oppslutning på 5 prosent, 13 år senere hadde den steget til 27 prosent.

Jörg Haider drept i bilulykke i morges

I 2000 dannet Haider og Frihetspartiet en koalisjonsregjering med Folkepartiet der Wolfgang Schüssel ble statsminister.

Den nye regjeringen ble en paria i europeisk politikk og ble utsatt for boikottlignende aksjoner fra andre statsledere. Blant annet unngikk ledere fra europeiske land å ta medlemmer av Schüssel-regjeringen i hånden under offisielle møter.


Trakk in trådene
I 2000 gikk Haider av som leder for Frihetspartiet, men i kulissene fortsatte han å trekke i trådene.

I 2004 ble han gjenvalgt som provinsguvernør i Kärnten, men på denne tiden var Frihetspartiets popularitet dalende på nasjonalt plan.

Etter interne stridigheter brøt Haider i 2005 med Frihetspartiet og dannet sitt eget parti, Alliansen for Østerrikes framtid. Ved valget i 2006 fikk partiet 4,1 prosent av stemmene.

Bedre gikk det ved valget i september i år der partiet oppnådde 10,7 prosent av stemmene og det ble spekulert i om det igjen ville tre inn i en koalisjonsregjering, skriver NTB.

OMKOM: Jörg Haider er kjent som mannen som ga Europas høyreekstreme partier et ansikt.