ET FLY AV DENNE TYPEN: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter /  JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow i juni i år. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
ET FLY AV DENNE TYPEN: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow i juni i år. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIXVis mer

- JSF blir aldri produsert

For dyre og USA trenger dem ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av de to jagerflyene Norge vurderer å kjøpe, amerikanske JSF, kommer neppe til å bli produsert, tror direktør i Norsk institutt for strategiske studier Jon Bingen.

Årsaken er at flyene blir for dyre å produsere og at USA ikke trenger dem, tror Bingen.

- Sannsynligheten for et amerikansk flykjøp kan godt være stor, men det blir neppe produsert noen gang, sier Bingen til NRK.

Han mener det er flere grunner til det:

- Det er et fly som er konstruert for en situasjon som var i Europa på 1980-tallet, og flyet har egenskaper det amerikanske flyvåpenet ikke trenger i særlig grad. Det er heller ikke noe særlig europeisk marked for flyet, og det er veldig dyrt. Følgelig tror jeg ikke dette er et prosjekt som kommer til å gå gjennom i Kongressen. Aller minst etter det siste årets finansielle uro i amerikansk økonomi.

Norge skal kjøpe 48 jagerfly som skal erstatte dagens F-16. Beslutningen skal tas før jul.

NTB