JSF-sjef tror kampflyet vil koste 80 millioner dollar

50 prosent mer enn norske myndigheters anslag.

DYRE FLY: Men Forsvarsdepartementet mener JSF-sjefen viser til prisene fem år fram i tid. Foto:  AFP PHOTO/HO/SCANPIX
DYRE FLY: Men Forsvarsdepartementet mener JSF-sjefen viser til prisene fem år fram i tid. Foto: AFP PHOTO/HO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Sjefen for utviklingen av kampflyet JSF tror prislappen per fly vil bli på 80 millioner dollar. Det er 50 prosent mer enn norske myndigheters anslag.

JSF-sjefen David Heinz uttaler seg om flyprisen til avisa Show News, som igjen siteres av Klassekampen.

Den amerikanske generalen sier han ikke kjenner igjen det norske regnestykket som konkluderer med at anskaffelsesprisen per fly trolig vil bli på 54 millioner dollar. Han regner med å kunne presentere en fastpris for flyene i 2012, men understreker at det fortsatt er usikkert hva de samlede kostnadene vil bli til slutt.

- Feil sammenligning

Forsvarsdepartementet i Norge påpeker at det ser ut til at Heinz kommenterer kostnadene per fly noen år fram i tid, og at dette har betydning for regnestykket. Videre minner departementet om at valg av dollarkurs har stor betydning når de ulike anslagene skal sammenlignes.

I en uttalelse påpeker Charge d''Affaires Kevin M. Johnson ved den amerikanske ambassaden i Oslo det samme.

- Det er et anslag for pris per fly i 2014, fastslår Johnson.

Han presiserer at prisen på 18 milliarder norske kroner for 48 fly, som norske myndigheter operer med, er et prisoverslag i 2008-kroner.

- Det blir helt feil å sammenligne tall fra 2008 med tall fra 2014 og på samme tid benytte vilkårlige valutakurser, sier Johnson.

- Gripen billigere for Norge

Saken om JSF-prisen i Show News er skrevet av Robert Hewson, redaktør for tidsskriftet «Jane''s Air Launched Weapons». Ifølge Klassekampen mottok han nylig en pris for en nyhetssak om striden rundt de norske beregningene av hva flyet vil koste.

- Den norske regjeringen har stått for noen utrolige uttalelser uten rot i virkeligheten, sier Hewson til Klassekampen.

Han mener spriket mellom opplysningene fra general David Heinz og norske myndigheter er oppsiktsvekkende. Videre sier Hewson at han er sikker på at det svenske flyet Gripen NG ville vært langt billigere for Norge enn JSF.

Regjeringen besluttet i fjor høst å kjøpe amerikanske kampfly av typen Joint Strike Fighter (JSF), og forkastet dermed Gripen. JSF er også kjent som F-35 Lightning II.

(NTB)