Juan Carlos overraskende avgang

Skjørtejegernes konge gir frivillig fra seg septer og krone. Spanjolene spør seg om Juan Carlos er alvorlig syk.

SYK? De første kommentarene etter at Spanias konge, Juan Carlos, abdiserte minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg. Her er han avbildet sammen med prins Felipe, som overtar som kongen av Spania. Foto: REUTERS/Susana Vera
SYK? De første kommentarene etter at Spanias konge, Juan Carlos, abdiserte minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg. Her er han avbildet sammen med prins Felipe, som overtar som kongen av Spania. Foto: REUTERS/Susana Vera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Statsminister Mariano Rajoy sa på pressekonferansen i Madrid tidligere i dag at kong Juan Carlos under en samtale i morges virket overbevist om at han nå har gjort et riktig valg. Han ønsker først og fremst å få ordnet formalitetene, slik at kronprins Felipe kan overta tronen.

Årsaken til kongens beslutning skal være at han ikke mener helsa lenger kan klare de tøffe belastningene som oppgavene innebærer.

Kommentatorer minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg, men blir på post til siste åndedrag. 

- Gjøre seg fortjent til tronen Ingen vet hva som har forandret seg så dramatisk de siste ukene, men her pekes det på at Juan Carlos i 2010 gjennomgikk en lungeoperasjon, og at det for tida går rykter i Madrid om at han skal ha pådratt seg en alvorlig hjertesykdom.

- Hvis du har folket mot deg, kan du bare pakke sammen, har spanskekongen gjentatt flere ganger i intervjuer opp gjennom åra. - Her må du daglig gjøre deg fortjent til tronen, måned etter måned, år etter år, har han uttalt. Men det var mens alt fortsatt gikk bra, og monarken bare ville forklare sin egen popularitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer