Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juan Carlos overraskende avgang

Skjørtejegernes konge gir frivillig fra seg septer og krone. Spanjolene spør seg om Juan Carlos er alvorlig syk.

SYK? De første kommentarene etter at Spanias konge, Juan Carlos, abdiserte minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg. Her er han avbildet sammen med prins Felipe, som overtar som kongen av Spania. Foto: REUTERS/Susana Vera
SYK? De første kommentarene etter at Spanias konge, Juan Carlos, abdiserte minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg. Her er han avbildet sammen med prins Felipe, som overtar som kongen av Spania. Foto: REUTERS/Susana Vera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Statsminister Mariano Rajoy sa på pressekonferansen i Madrid tidligere i dag at kong Juan Carlos under en samtale i morges virket overbevist om at han nå har gjort et riktig valg. Han ønsker først og fremst å få ordnet formalitetene, slik at kronprins Felipe kan overta tronen.

Årsaken til kongens beslutning skal være at han ikke mener helsa lenger kan klare de tøffe belastningene som oppgavene innebærer.

Kommentatorer minner om at han for bare tre måneder siden gjentok sitt gamle synspunkt, som går ut på at en konge ikke trekker seg, men blir på post til siste åndedrag. 

- Gjøre seg fortjent til tronen Ingen vet hva som har forandret seg så dramatisk de siste ukene, men her pekes det på at Juan Carlos i 2010 gjennomgikk en lungeoperasjon, og at det for tida går rykter i Madrid om at han skal ha pådratt seg en alvorlig hjertesykdom.

- Hvis du har folket mot deg, kan du bare pakke sammen, har spanskekongen gjentatt flere ganger i intervjuer opp gjennom åra. - Her må du daglig gjøre deg fortjent til tronen, måned etter måned, år etter år, har han uttalt. Men det var mens alt fortsatt gikk bra, og monarken bare ville forklare sin egen popularitet.

For ikke mer enn tre måneder siden uttalte kongen at han ikke en gang tenkte på å abdisere. Derfor slo det ned som en bombe da statsminister Mariano Rajoy i formiddag forkynte at Juan Carlos ønsker å trekke seg fra posisjonen som Spanias konge. En kommentator på den tyske TV-stasjonen peker på at den spanske konstitusjonen egentlig ikke åpner for at en konge kan abdisere.

Dermed er det sannsynlig at grunnloven må endres - eller et hull finnes - før kongens vilje kan innfris.

Nedturen begynte for fire år siden, da kongen fikk satt inn en ny hofte. En diger blåveis ble forklart med et krykkeuhell, og kort tid etterpå ble nasjonen øyenvitne til et kongelig svalestup nedover en rød løper. Komplikasjoner og uhell har siden trukket med seg åtte operasjoner i bekken og hofte.

Luksusferie For to år siden brøt et inferno løs for statsoverhodet, som til da hadde vært vant til å bli feiret av sine landsmenn som det moderne Spanias virkelige opphavsmann - mannen som i løpet av tre årtider tok landet fra et fascistisk diktatur til et velfungerende demokrati. Juan Carlos måtte hentes hjem med ambulansehelikopter fra ferie i Botswana. Lårbeinbruddet var komplisert, og en protese ble satt inn av ventende spesialister.

BLE BEDT OM Å HOLDE KJEFT: Her møtes kong Juan Carlos og Venezuelas avdøde president Hugo Chavez. Ikke alle møtene mellom de to har vært like vennskapelig, og Carlos skal blant annet ha bedt Chavez om å «holde kjeft» ved en anledning. Foto: AP Photo/Paul White/File
BLE BEDT OM Å HOLDE KJEFT: Her møtes kong Juan Carlos og Venezuelas avdøde president Hugo Chavez. Ikke alle møtene mellom de to har vært like vennskapelig, og Carlos skal blant annet ha bedt Chavez om å «holde kjeft» ved en anledning. Foto: AP Photo/Paul White/File Vis mer

Først kastet spansk venstreside seg over monarken og ville høre hvordan det hang sammen at han kunne fyre av en halv million på luksusferie i Afrika, mens brorparten av undersåttene gikk arbeidsløse og landets økonomi lå i ruiner.

Så dukket World Wildlife Fund opp og krevde en forklaring på at den spanske ærespresidenten skyter på truede dyrearter. Men verst av alt var bildene av kvinnen ved kongens båre - Corinna zu Sayn-Wittgenstein (47). Hun tok seg så rørende av pasienten at selv de mest ihuga kongetilbedere begynte å lure. Befant ikke den tyske prinsessa seg egentlig på dronning Sophias plass ...?

Kjærlighetshistorie? Også trofaste medier begynte å rapportere om at Sayn-Wittgenstein var kongens store kjærlighet, og at forholdet hadde vart i over seks år. Hun var til og med blitt introdusert for utenlandske venner, og kongen skulle kort tid i forveien ha trommet sammen sine tre barn for å forklare dem hvordan tingene hang sammen.

Rabalderet som fulgte var øredøvende, og dronningen tok en saftig hevn over sin utro ektefelle. Riktig nok hadde hun i 50 år lukket øynene for de om lag 2000 sidesprangene som han blir mistenkt for. Men de ble alle begått med stor diskresjon, og verden hadde aldri fått kjennskap til dem.

Med prinsesse «Coco» Corrinnas offisiøse inntog, ble Sofia utsatt for en grusom ydmykelse. Hun kvitterte med å spille jernkvinne under sitt hastebesøk til gemalens sykeseng. Etterpå dro hun demonstrativt til Washington, for å være noen uker hos den landsforviste datteren Christina og henns forhatte ektemann Iñaki Urdangarin (48), og deres fire barn.

Slukøret konge Dronningen dukket ikke opp til parets gullbryllup et par måneder senere, og begivenheten ble forbigått i stillhet og uten gratulerende kolleger og undersåtter. Konas symbolske ørefiker og de massive angrepene for pengesløsing, elefant- og skjørtejakt, fikk som første konsekvens at prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein ble erklært persona non grata ved hoffet, og noen timer senere ble observert i flyttebil på vei ut av Spania.

«Jeg er lei for det. Jeg har gjort en feil. Det skal aldri gjenta seg», var meldinga fra en slukøret konge, som leste budskapet sitt for et tv-kamera, og etterpå avviste å svare på spørsmål.

Siden har folk spurt seg om det var pengebruken, den truede dyrearten eller bedrageriet mot kona han hadde snakket om. 

Brølte til Hugo Chavez Juan Carlos har i årtier nytt stor respekt i det internasjonale samfunnet for måten han bidro sterkt til å gjøre Spania til et moderne demokrati med medlemskap i EU og NATO. Historikerne stiller riktig nok spørsmål ved om han ikke i virkeligheten sto i kompaniskap med offiserene som i 1981 forsøkte å begå et høyreradikalt statskupp. 

Spanskekongen betraktes som en munnrapp herre, og folk respekterer ham også for evnen til å omgås søramerikanske diktatorer med en avvæpnende kommentar på tunga. Forholdet til Fidel Castro var nærmest vennskapelig, men når det gjaldt president Hugo Chavez ble det en gang for mye

TURBULENT FORHOLD: Forholdet mellom kong Juan Carlos og dronning Sofia har vært preget av turbulens, blant annet på grunn av kongens nære forhold til andre kvinner. Her er de to avbildet et statsbesøk i Nord-Afrika. Foto: EPA/SERGIO BARRENECHEA
TURBULENT FORHOLD: Forholdet mellom kong Juan Carlos og dronning Sofia har vært preget av turbulens, blant annet på grunn av kongens nære forhold til andre kvinner. Her er de to avbildet et statsbesøk i Nord-Afrika. Foto: EPA/SERGIO BARRENECHEA Vis mer

- Hold kjeften din, brølte kongen til den venezuelanske kranglefanten, mens andre statsoverhoder sto som måpende vitner.

Straffesaken mot svigersønnen Iñaki Urdangarin og datteren Christina har gått hardt ut over kongehusets omdømme. Den tidligere håndballstjernen kjørte knallhardt på de nære forbindelsene til monarken, når han skaffet forretningskontakter og håvet inn fete kontrakter til en stiftelse som han drev sammen med kona. Tidligere samarbeidspartnere har presentert domstolen i Mallorca for dokumenter som skal vise at kongen var informert om hvordan datteren og svigersønnen systematisk plyndret fondet for offentlige midler.

Prinsesse Christina risikerer nå også å bli dømt i saken.

PILGRIMSMESSE: Kong Juan Carlos besøkte i juli 1999 pilgrimsmessen i Santiago. Her vinker han til de frammøtte. I dag annonserte Juan Carlos at han abdiserer som konge. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
PILGRIMSMESSE: Kong Juan Carlos besøkte i juli 1999 pilgrimsmessen i Santiago. Her vinker han til de frammøtte. I dag annonserte Juan Carlos at han abdiserer som konge. Foto: AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!