GOD TUR: President Barack Obama og kona Michelle fulgte tidligere president George W. Bush og hans kone Laura ned trappen på Capitol Hill og til deres helikopter. Det to parene delte klemmer og lykkeønskninger før helikopteret tok av fra Washington. Foto: CHARLES DHARPAK/AP/SCANPIX
GOD TUR: President Barack Obama og kona Michelle fulgte tidligere president George W. Bush og hans kone Laura ned trappen på Capitol Hill og til deres helikopter. Det to parene delte klemmer og lykkeønskninger før helikopteret tok av fra Washington. Foto: CHARLES DHARPAK/AP/SCANPIXVis mer

Jubel da Bush forlot Washington

Nå er mannen som ledet USA i åtte år uten formell politisk makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 2922 dager etter at han selv var midtpunktet under edssermonien i Washington D.C, forlot George Walker Bush i dag Det hvite hus.

I dag er det flyttedag i presidentboligen — og på det nye dørskiltet står det Obama.

Etter at Obama var tatt i ed, fulgte han og kona Michelle, George og Laura Bush ned trappen på Capitol Hill til et ventende helikopter. De ga hverandre lykkeønskninger, håndtrykk og klemmer før det eldste ekteparet steg inn i helikopteret som skulle fly dem til deres gamle presidentfly før de lettet mot hjemstaten Texas.

Da rotoren gikk rundt og landingshjulene forlot bakken, jublet mange av de frammøtte. Om det var fordi de hyllet Bush eller var glad for at han forlot Washington, er vanskelig å si.

Valgt to ganger
George W. Bush danket ut både fredsprisvinner og tidligere visepresident Al Gore og hans partifelle John Kerry i to valgkamper. Og det var to valg med svært høy temperatur, små marginer og opptellinger som endte i rettsapparatet.

Bush fikk ingen enkel start på sin presidentgjerning. Kort tid etter vaktskiftet, hvor Bill Clinton takket av i 2001, ble USA rammet av terroraksjonen i New York.

Presidenten gikk hardt ut og erklærte krig mot terrorisme. Han kunne ikke gjøre noe annet. USA hadde verdens sympati i tiden etter september 2001, men Bush og hans administrasjons harde tak, førte til at støtten ble svakere og sakte, men sikkert ble snudd til motstand.

Krig mot terror
Utlendinger fikk det tøffere i USA. Vanlig turister merket det ved grenseoverganger til statene og overvåking av elektronisk kommunikasjon og finanssystemer økte.

USA intensiverte sitt overvåkningssamarbeid med andre nasjoner og strammet inn lovverk og ga myndighetene vide fullmakter. Denne innstrammingen fant også sted i andre land, og USA var pådriver.

Ordet terror ble et hverdagsord som ble brukt i mange flere sammenhenger enn tidligere.
 
To kriger
Det er ingen tvil om at USA følte og hadde et reelt behov for å forsvare seg mot terrorister, men mange kritikere til USAs fremgangsmåte mente den tøffe linjen som ble valgt, snarere skapte flere fiender mot vestens verdier enn den rekrutterte støttespillere.

Under Bush har polariseringen mellom religioner økt, og da spesielt mellom kristendommen og islam.

USA har startet to kriger under Bush? regjeringstid. I Afghanistan leder USA internasjonale styrker med FNs velsignelse mot talibansoldater. Krigen i Afghanistan har skapt fangeleiren på Cuba og den har vært et evig irritasjonsmoment for Bush & Co. Men, det er Irak-krigen som Bush vil bli best husket for. Han gjorde det hans far ikke fullførte i 1991, nemlig å styrte diktatoren Saddam Hussein.

Vanskelig å avslutte
Tross suksess med å utradere de politiske makthaverne i Irak, har invasjonen kostet ufattelig mange amerikanske og andre utlendingers liv.

UT PÅ SISTE REISE: Marine One er sjøforsvarets kallenavn på helikopteret når presidenten er om bord. Men, da Bush vinket farvel til sine politiske kolleger og andre på Capitol Hill i kveld, var kallenavnet på helikopteret endret til Executive One.. Foto: JOHN MOORE/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX
UT PÅ SISTE REISE: Marine One er sjøforsvarets kallenavn på helikopteret når presidenten er om bord. Men, da Bush vinket farvel til sine politiske kolleger og andre på Capitol Hill i kveld, var kallenavnet på helikopteret endret til Executive One.. Foto: JOHN MOORE/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX Vis mer

Men det som nok smerter enda mer, er alle de ukjent irakiske livene krigen har kostet. Irakere har måtte bøte med livet i direkte konfrontasjoner med utenlandske styrker og i terroraksjoner. Levevilkårene er forverret for mange irakere og dette har også kostet liv.

Gamle konflikter som ble holdt i sjakk av iraks president, har kommet til overflaten og faren for borgerkrig i landet er stor. Obama vil trekke USA ut, men mange frykter vakuumet som oppstår når nye makthavere slåss om posisjoner.

Anderledes diplomati
Også forholdet til Iran er dårligere enn før Bush ble president. Konflikten i Midtøsten, der USA har en nøkkelrolle, har eskalert og endte med full krig for noen uker siden.

Nord-Korea er isolert, men de rasler stadig med atomsablene sine. Kina har blitt en økonomisk maktfaktor man ikke kan overse og Russland kjører sitt eget løp og truer Europa, USA og tidligere sovjetstater som ønsker et rakettskjold.

I klimadebatten har USA lenge stått beinhardt på sin linje, som selvsagt ikke er den samme som klodens flertall, men mot slutten av sin presidentperiode har selv Bush-administrasjonen gjennomført klimagrep i som de har fått honnør for.

I Sør-Amerika har USA merket motstanden fra oljerike stater og handelsblokaden mot Cuba er opprettholdt, selv om Fidel Castro ikke lenger er sjefen på den lille karibiske øya.

Et av de få stedene Bush har hatt utenrikspolitisk suksess, er på det afrikanske kontinent. Midler er kanalisert til helsearbeid, utdanning, næringsliv og infrastruktur.

Opp og ned hjemme
På innenriksplanet har også Bush blitt upopulær. Da orkanen Katarina rammet USAs sørlige kystlinjer fikk Bush seg en nesestyver fordi redningsarbeidet ikke fungerte slik den jevne amerikaner forventet.

Det ble skapt mange jobber under Bush, skatteregningen for selskaper og de velstående gikk ned og lenge virket hjemmebanen politisk trygg. Men, store deler av den økonomiske fremgangen var lånefinansiert, noe som startet allerede da Clinton var president.

Men, det som traff Bush-administrasjonen enda hardere var uføre landet kom i da gjeldsboblen slo sprekker og finanskrise alle lærte seg.

Dette skjedde midt i valgkampen i fjor høst og bidro nok også til at et flertall av USAs velgere ønsket forandring og Obama i førersetet.

Økende arbeidsløshet, tvangssalg av lånefinansierte boliger, prishopp på matvarer og et gigantisk statsunderskudd ble for tøft for republikaneren John McCain.

Angrer lite
Bush selv har snakket med flere medier den siste tiden og sagt han angrer lite, men mener ingen andre land var villige til å kjøre den harde linjen han valgte.

Han legger ikke skjul på at det har vært en tøff jobb, men han sier også at han har elsket hvert minutt han har hatt jobben.

Nå er det Obama som har overtatt jobben som USAs president.

HJEM TIL TEXAS: Barack Obama klapper sin forgjenger på ryggen før Bush og kona letter fra Washington D. C. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX
HJEM TIL TEXAS: Barack Obama klapper sin forgjenger på ryggen før Bush og kona letter fra Washington D. C. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX Vis mer