Jubel for døde soldater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens TV-kameraet rullet, ble en amerikansk lastebil sprengt i lufta i den irakiske byen Falluja søndag. Kameraet fanget ikke bare opp eksplosjonen, men også reaksjonen til en stor irakisk folkemengde. Med den brennende lastebilen i bakgrunnen jublet irakerne over ytterligere to drepte amerikanske soldater.

Innslaget ble vist på NRK Dagsrevyen søndag kveld. I samme sending ble det vist en reportasje fra NRKs utsendte medarbeider i Afghanistan om stadig økende angrep på amerikanske soldater. En amerikansk offiser kunne fortelle at hans soldater var venner med den afghanske lokalbefolkningen. Lokale afghanere som NRK intervjuet, var av stikk motsatt oppfatning. En av dem sa at amerikanerne oppfører seg som cowboyer.

Og det er her vi finner årsaken til mye av det som skjer både i Afghanistan og i Irak. Amerikanerne satte seg som mål å vinne hjerter og sinn etter sine militæroperasjoner for å fjerne Taliban, al-Qaida og Saddam Hussein. Det amerikanerne ikke synes å ha forstått, er at denne kampen må vinnes ikke bare militært, men også gjennom lokalkunnskap, kulturforståelse og anstendig oppførsel.

Det første amerikanerne gjorde da de kom til Irak, var å storme inn i hus der potensielle Saddam-lojalister kunne gjemme seg, uten å tenke på at de dermed eksponerte husets kvinner. Slikt er ikke god tone i et muslimsk land. Situasjonen er blitt litt bedre, men det er ikke mer enn et par dager siden vi så bilder fra et irakisk hjem der amerikanerne hadde oppført seg som rene vandaler. Hele huset var endevendt, og en gråtende kvinne lurte på hva galt hun hadde gjort. Vanlige irakere reagerer også på vilkårlige arrestasjoner og amerikanernes tilbøyeligheter til å skyte først og spørre etterpå.

Amerikanerne kan ikke forstå at afghanerne og irakerne er så utakknemlige mot soldatene som har frigjort dem fra Taliban og Saddam Husseins tyranni. I stedet for å gruble over det burde amerikanske soldater læres opp til å vise respekt for andre menneskers kulturer og levesett. Der har de mye å lære av det norske forsvaret.