Jubel for «NEI» i Aten

Innenriksminister til Dagbladet: - Jeg er glad for at vi har tatt et første skritt som en respektert nasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN (Dagbladet): Tusenhvis av lykkelige «nei»-stemmende grekere strømmer nå til Santygma-plassen i hjertet av Aten for å feire at landet har sagt «nei» til ultimatumet fra Tyskland og resten av EU. Resultatet er ennå ikke offisielt klart, men ledelsen i de rapporterte valgresultatene er så tydelig at nei-velgerne ikke ser noen grunn til å vente med feiringen.

De vifter med flagg or roper «nei, nei, nei». Midt i feiringen er inneriksminister Nikos Voutis.

- Jeg er glad for at vi har tatt et første skritt som en respektert nasjon. Dette vil vi utnytte til fulle. Vi vil forbli i EU, men i en kraftig endret versjon sier han til Dagbladet.

Han blir overøst med kyss og klem fra andre feirende.

Ja til Europa Blant de feirende støter Dagbladet også på søstrene Cassandre (19) og Gwendoline Spiliopulos (21).

HYLLES: Inneriksminister Nikos Voutis blir hyllet på Syntagma-plassen i Aten nå. Han sier til Dagbladet at Hellas nå har tatt et første skritt som en respektert nasjon.
HYLLES: Inneriksminister Nikos Voutis blir hyllet på Syntagma-plassen i Aten nå. Han sier til Dagbladet at Hellas nå har tatt et første skritt som en respektert nasjon. Vis mer

- Det er ikke et nei til Europa men et ja til et nytt Europa. Med et nei nå vil vi stå sterkere overfor eurogruppen, sier Gwendoline mens de siste resultatene rullet over en storskjerm i sentrum av Aten.

Hun understreker at det ikke er noen grunn til å juble ennå. Selv håper hun at Hellas forblir i eurosonen men under bedre vilkår.

- Jeg sier ikke at alt blir greit i morgen, for vi har mye vanskelig foran oss. Jeg er glad, men må vente på selve endringen, sier 21-åringen til Dagbladet.

Pål Foss, som for tiden er gjesteforsker ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten omtaler et nei-resultat som svært alvorlig for Hellas.
Han mener landet vil bli satt 20 - 30 år tilbake i tid og få en kredittverdighet på linje med Zimbabwe.

GLADE: Søstrene Cassandre (19) og Gwendoline Spiliopulos (21) jubler for NEI.  Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
GLADE: Søstrene Cassandre (19) og Gwendoline Spiliopulos (21) jubler for NEI. Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en lettelse, men en veldig rar situasjon. Vi er glade for resultatet men vet jo ikke hva det betyr i morgen eller overimorgen. Det er vanskelig å feire som en seier, sier Cassandre.

Umulig gjeld På en hvit klappstol står en mann i grønn t-skjorte og danser og jubler.

- Dette er en gledens dag for Hellas, men ikke minst for hele Europa. Jeg fryktet det verste. Men folket fant mot til å kjempe, sier videregående-skolerektor George Karagiorgis (57) til Dagbladet.

Han er svært rørt etter at nei- seieren er et faktum.

- Hellas' gjeld er ikke mulig å betjene. Skriv det to ganger: Den er -ikke- mulig å betjene.

Aten 20150705
Grekerne stemmer over EU s kreditorforslag om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden
Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
Aten 20150705 Grekerne stemmer over EU s kreditorforslag om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Men hvordan kan du være så glad når ingen vet hva som nå vil skje?

- Jeg visste hva som ville skjedd med et ja, sier han.

Aten 20150705
Grekerne stemmer over EU s kreditorforslag om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden
Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet
Aten 20150705 Grekerne stemmer over EU s kreditorforslag om hvordan Hellas skal håndtere eurogjelden Foto : John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer