Jubel i Harlem

Den trange baptistkirka er fylt til randen, gulvet rister, jublende mennesker står i salen og sangen lovpriser både den ene og andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Vi er i Memorial Baptist Church i Harlem. Ikke så langt fra kjente Apollo Theathre ligger kirka.

Dette er ikke en av kirkene som er skapt for de mange turistbussene som skal lose turistene til en «syngende menighet» i Harlem, New York.

Området som for år siden var stigmatisert, fryktet og preget av store lokale problemer.

I gata ligger kirken, utenfor står mottakskomiteen. De tar oss i hånda og spør høflig hvor vi kommer fra og hvordan vi hadde funnet fram til akkurat dem.

Varm velkomst

-  Vi er fra Norge, og en venn har anbefalt akkurat dere.

-  Flott, velkommen, alle er velkommen hos oss.

Og velkommen følte vi oss. Vi ble geleidet inn, og plassert på benkene bak det store koret - for dagen kledd i blå kapper.

 KORET JUBLET: Hele kirken swingte med da det lystige kirkekoret sang opp til gudstjeneste. Kameraer var egentlig uønsket, men vi fikk sneket oss til noen bilder. Foto: Rolf Fiske
KORET JUBLET: Hele kirken swingte med da det lystige kirkekoret sang opp til gudstjeneste. Kameraer var egentlig uønsket, men vi fikk sneket oss til noen bilder. Foto: Rolf Fiske Vis mer

Orglene - to store - ble satt i sving av musikerne. Menigheten sang, klappet og jublet.


Søndagsgudstjenesten var i gang, og den skulle holde på i flere timer. Med gospel, dans, ballett og lovprisninger.

Hvitkledde Renee F. Washington ledet seremonien fra start til mål. Plutselig stanset musikken. Presten fortalte at de i dag hadde besøk fra hele verden, og hun ga menigheten beskjed om å hilse oss velkommen. Plutselig strømmet det til med folk, alle ville ta oss i hånda og hilse oss velkommen til Harlem.

Deretter fortsatt «showet». Orgelmusikken, sangen, klappingen og dansen preget det hele. Helt til slutt kom de røde flaggene fram. Disse ble brukt i en symbolikk som for utenforstående er vanskelig å forstå. Men det var vakkert.

Sosialt arbeid

Etterpå ble vi fulgt ut, og flere takket oss for besøket. Tilbake sto vi, midt i Harlem.

Kontrastene var store til miljøet rundt: gjengene ved spillebulene, og de hjemløse med hele livet i trallene.

Men akkurat Harlem er et naturlig sted for denne kirka, som ble etablert allerede i 1935. Menigheten har drevet et stort sosialt arbeid, og driver flere hjem for enslige mødre med problemer, og har i tillegg engasjert seg sterkt i alle problemene i kjølvannet av HIV/aids-problematikken.