Jubel i psykiatrien

TRONDHEIM (Dagbladet): 15. juli blir det opprettet rundt 80 nye plasser for leger i turnustjeneste ved landets psykiatriske sykehus. Leger og sykehus landet rundt jubler for nyordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes dette er kjempepositivt, sier sjeflege K. Gunnar Gøtestam ved Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus.

- Dette er en stor dag for norsk psykiatri og for legene, sier avdelingsoverlege Olaf Bakke ved Aust-Agder Sentralsjukehus.
Ordningen vil bedre rekrutteringssituasjonen i psykiatrien i en periode der Stortinget har bestemt at 24 milliarder kroner skal brukes på dette området i løpet av åtte år.

Samtidig blir mange norske leger tilført langt større kompetanse på et område som får stadig mer betydning også i allmennmedisinen.

Uenighet

Et forslag om å gjøre psykiatrien til en obligatorisk del av tjenesten for alle turnuskandidater har møtt stor motstand. Forslaget ligger nå i Helsedepartementet.
Fylkeslegen i Oslo, som administrerer turnusordningen, har i mellomtida bestemt at det skal opprettes cirka 80 turnusplasser ved landets psykiatriske sykehus.

- Det betyr at turnuskandidatene ikke bare skal velge sykehus, men også hvilket innhold tjenesten skal ha, sier kontorsjef Cecilie Due.

Sykehusene har forpliktet seg til å gi et tilbud om en tredelt tjeneste som innbefatter psykiatri - og turnuskandidater som velger en slik plass, er nødt til å jobbe innen psykiatrien.

God ordning

- Hensikten er først og fremst å skaffe flere turnusplasser, men ordningen vil forhåpentligvis også rekruttere flere leger til psykiatrien, sier Due.

Ved Sør-Trøndelag Psykiatriske Sykehus har de en turnuskandidat i dag også. Ingrid Castberg har fått turnusplass, etter å ha tatt initiativ til det selv.

Hun mener hun har hatt stort utbytte av praksisen. Selv om hun ikke har bestemt seg for å bli psykiater, synes hun det er en grei måte å bruke fire måneder av turnustjenesten på.
- Det kan komme godt med i distriktsturnusen, for det er mye psykiatri i allmennpraksisen også, sier Castberg.