JUBLET: Folk ropte av glede, omfavnet hverandre og tutet med bilhornene for å vise sin tilfredshet med statsadvokatens beslutning om å ta ut siktelser etter at Freddie Graydøde av ryggskader han fikk da han ble arrestert. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
JUBLET: Folk ropte av glede, omfavnet hverandre og tutet med bilhornene for å vise sin tilfredshet med statsadvokatens beslutning om å ta ut siktelser etter at Freddie Graydøde av ryggskader han fikk da han ble arrestert. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFPVis mer

Jubel og lettelse i Baltimore etter drapssiktelser

- Jeg er stolt av Baltimore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om at seks politimenn blir siktet i forbindelse med dødsfallet Freddie Gray i politiets varetekt, ble mottatt med jubel og lettelse i Baltimore.

Folk ropte av glede, omfavnet hverandre og tutet med bilhornene for å vise sin tilfredshet med statsadvokatens beslutning fredag om å ta ut siktelser etter at Gray for snart to uker siden døde av ryggskader han fikk da han ble arrestert.

- Jeg er stolt av Baltimore. Jeg er lykkelig, jeg er glad for at dette ikke ble feid under teppet, og at noen tok grep, sa 48 år gamle Mae McKinney mens hun viftet med et stort amerikansk flagg.

I den fattige vestlige delen av byen der Gray ble pågrepet 12. april, samlet en feststemt folkemengde seg og ropte «Freddie, Freddie». Uniformerte politifolk blandet seg med de jublende beboerne, mens opprørspoliti holdt seg i bakgrunnen.

Rask behandling Statsadvokat Marilyn Mosbys raske behandling av saken står i sterk kontrast til tilfellene i fjor i Ferguson og New York der påtalemyndigheten kom til at politifolk ikke var skyldig i at afroamerikanske menn ble drept under pågripelsen, og der juryer besluttet ikke å ta ut tiltale. De avgjørelsene endte med flere uker med protester.

På en pressekonferanse fredag opplyste Mosby at det tas ut siktelser for drap på den afroamerikanske 26-åringen Gray.

- Vi mener det er tilstrekkelig grunnlag til å ta ut siktelser. Avgjørelsen er basert på konklusjoner fra vår omfattende, grundige og uavhengige gransking, samt legeundersøkelser som slår fast at Grays dødsfall var et drap, sa Mosby.

Den alvorligste siktelsen tas ut mot føreren av politibilen som ble brukt da Gray ble pågrepet. Han siktes for drap, uaktsomt drap, overgrep og maktmisbruk. Tre andre siktes for drap, og ytterligere to blir siktet for overgrep og maktmisbruk.

Fagforening uenig Baltimore-politiets fagforening er uenig i avgjørelsen. Fagforeningen mener politifolkene bare gjorde jobben sin og at de ikke var ansvarlig for at 25-åringen døde. De mener også at afroamerikanske Mosby, som er datter og barnebarn av politifolk, er inhabil fordi hun er venn av Grays advokat og hennes mann sitter i bystyret.

Grays rulleblad besto av narkotikalovbrudd, men ingen voldsepisoder. Mosby mener politifolkene «ulovlig pågrep» Gray ettersom «det ikke var begått noe lovbrudd».

Hun oppfordret demonstrantene i byen til å beholde roen, og slo fast at etterforskningen av saken fortsetter.

Selv om de fleste demonstrasjonene mot politiets håndtering av Gray var fredelige, brøt det ut opptøyer etter begravelsen hans mandag. En rekke bygninger og biler ble satt fyr på, 20 politifolk ble skadd og 200 mennesker arrestert.

Døde etter pågripelse

Ifølge påtalemyndigheten ble Gray etter arrestasjonen påført livstruende nakkeskader da han ble slengt inn i politibilen iført håndjern.

Påtalemyndigheten sier politifolkene overså Grays bønn om medisinsk tilsyn ved minst to anledninger etter pågripelsen. Han var bevisstløs da bilen kom til politistasjonen, og han døde på sykehus en uke senere.

Selve pågripelsen ble filmet. Ifølge ABC News, som siterer kilder med kjennskap til granskingen, var ikke Gray livstruende skadd på dette tidspunktet.

En lege som undersøkte ham, mener at skadene skyldtes at han ble slengt inn i politibilen og trolig brakk nakken. Skader i hodet hans kan være forårsaket av en bolt bakerst i bilen. (©NTB)