Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubel og plyndring i Kabul

For første gang på fem år opplever innbyggerne i Afghanistans hovedstad en by uten Taliban-milits og religiøst politi. Det feires med skjeggklipp og musikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av dagen ble det meldt om plyndring og enkelte skyteepisoder i Kabul, men mot kvelden skal situasjonen ha roet seg.

Da portforbudet ble opphevet tirsdag morgen, fikk innbyggerne se jublende opposisjonssoldater i gatene, plyndrede regjeringskontorer og enkelte døde Taliban-soldater.

- Vi har tatt Kabul, ropte en jublende opposisjonskjemper, som sto sammen med en gruppe medsoldater i sentrum av byen. Kjøretøyene deres var dekket av bilder av Nordalliansens legendariske leder Ahmad Shah Masood, som ble drept i et attentat like før terrorangrepene mot USA 11. september.

Nordalliansens styrker ble fulgt inn i byen av jublende barn og ungdommer som ropte «Vi lovpriser seieren» og «Ned med Taliban og Pakistan».

Likene av flere Taliban-soldater lå i gatene. Noen av dem var utenlandske soldater, mest sannsynlig arabere, pakistanere eller tsjetsjenere, som var med på å danne ryggraden i Osama bin Ladens nettverk Al-Qaida i Afghanistan.

Enkelte steder i byen ble det hørt skuddsalver, sannsynligvis fra Taliban-soldater som ikke klarte å flykte i tide, eller som har bestemt seg for å holde fortet. Flere arabere og tsjetsjenere som hadde klatret opp i trær ble drept i en skuddveksling, forteller øyenvitner i Shari Naw-områet av byen. De sier Nordalliansens menn skjøt flyktende Taliban-soldater.

Mens enkelte ønsket Nordalliansen velkommen til byen og ropte slagord som «Ned med Taliban» virket folk flest mest fortumlet, nervøse for hva de kan vente som følge av maktskiftet.

En del unge menn raket skjegget, og fra enkelte butikker kunne man høre musikk - begge deler forbrytelser som medførte harde straffer under Talibans styre.

Det ble meldt om plyndring av bygninger, men det var uklart hvem som sto bak. Noen lokale beboere hevdet Nordalliansens menn sto bak systematisk plyndring

- De ser ut til å gjøre det samme som sist de kom til makten, sa en lokal beboer, men ble dyttet til side av en opposisjonssoldat som ga ordre om ikke å viderebringe uttalelsen.

En talskvinne for en fransk bistandsorganisasjon med flere hunde lokalt ansatte i Afghanistan hevdet imidlertid at det var beboerne selv som ranet Talibans hus og bygninger.

- Ifølge våre medarbeider er folk glad for Talibans tilbaketrekking, sier Yolanda Romero, talskvinne for Action Kontre La Faim.

Talibansoldater skal dessuten ha ranet pengemarkedet i byen før de flyktet. Hærføreren Gul Haidar ba sine soldater om å forhindre plyndring før de gikk inn i byen fra nord, og opposisjonsstyrker er utplassert i gatene for å hindre plyndring. 360 fanger plassert i politihovedkvarteret i byen ble løslatt, det samme skal ha skjedd i et fengsel med innsatte som er dømt for overtredelser mot islam.

- Da opposisjonen kom hit i morges løslot de alle, forteller en av dem som slapp ut, Esmatullah, til AFP. Esmatullah er dømt for bedrageri.

(NTB)

<B>SEIERES-STUSS:</B> En mann i Kabul får fjernet skjegget hos en barbereren. Nå er Talibans religiøse politi borte, og folk får bestemme over hår og skjegg selv.
<B>HEVNEN:</B> En Taliban-soldat som ikke kom seg unna da Taliban trakk seg ut av Afghanistans hovedstad Kabul mandag kveld ligger langs en av innfartsveiene til byen.
Hele Norges coronakart