Jubel og usikkerhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Suharto styrte Indonesia med jernhånd i 32 år. Indre og ytre press førte til at han i går fattet den historiske beslutningen om å gå av. Dermed er en av de mest seiglivede av vår tids diktatorer falt.
  • Men Suhartos avgang skaper også tomrom og usikkerhet. I dag skal den nye presidenten, Jusuf Habibie, etter planen utnevne sin regjering. Først med det riktige valget av regjeringsmedlemmer vil den nye presidenten kunne vise at han mener alvor med å iverksette reformer. Habibie er selv en del av Indonesias korrupte maktelite og skylder Suharto sin egen posisjon. Spenningen er nå knyttet til om Habibie evner å gjennomføre de drastiske endringene som behøves.
  • Det er ingen tvil om at Suharto har gjort sitt land en tjeneste med å gå av. Men for mange i Vesten må begeistringen over hans fall ha en bismak. I en årrekke var Suharto Vestens yndling, og Indonesia betraktet som et økonomisk vidunderbarn. Først med finanskrisen og den økonomiske nedturen i Asia begynte tidligere venner å snu ryggen til diktatoren. I går kom den amerikanske utenriksministeren, Madeleine Albright, med en direkte oppfordring til Suharto om å trekke seg.
  • Bare timer seinere gikk Suharto av. Arvtakeren Habibie framstår i dag som en overgangsfigur, og hans maktovertakelse bør bare være første akt i dramaet om Indonesias framtid. Det skal mer til enn en endring av personkabalen blant makthaverne for å få øyriket ut av en dyp politisk og økonomisk krise. Nå trengs det reformer med virkelig demokratisk innhold.

Den mektige eneherskeren med en formidabel militærmaskin i ryggen måtte bøye seg for det folkelige presset. Unge studenter kjempet i første rekke for politiske og økonomiske reformer. I går morges fikk de oppleve at kampen ikke var forgjeves. Suhartos avgang viser hvilken enorm kraft det ligger i folkelig opprør. Samtidig viser det seg at enkeltes vurderinger om at det er bedre med stabile diktaturer enn skjøre demokratier, ikke holder mål.