Jubel og usikkerhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Suharto styrte Indonesia med jernhånd i 32 år. Indre og ytre press førte til at han i går fattet den historiske beslutningen om å gå av. Dermed er en av de mest seiglivede av vår tids diktatorer falt.
  • Men Suhartos avgang skaper også tomrom og usikkerhet. I dag skal den nye presidenten, Jusuf Habibie, etter planen utnevne sin regjering. Først med det riktige valget av regjeringsmedlemmer vil den nye presidenten kunne vise at han mener alvor med å iverksette reformer. Habibie er selv en del av Indonesias korrupte maktelite og skylder Suharto sin egen posisjon. Spenningen er nå knyttet til om Habibie evner å gjennomføre de drastiske endringene som behøves.
  • Det er ingen tvil om at Suharto har gjort sitt land en tjeneste med å gå av. Men for mange i Vesten må begeistringen over hans fall ha en bismak. I en årrekke var Suharto Vestens yndling, og Indonesia betraktet som et økonomisk vidunderbarn. Først med finanskrisen og den økonomiske nedturen i Asia begynte tidligere venner å snu ryggen til diktatoren. I går kom den amerikanske utenriksministeren, Madeleine Albright, med en direkte oppfordring til Suharto om å trekke seg.
  • Bare timer seinere gikk Suharto av. Arvtakeren Habibie framstår i dag som en overgangsfigur, og hans maktovertakelse bør bare være første akt i dramaet om Indonesias framtid. Det skal mer til enn en endring av personkabalen blant makthaverne for å få øyriket ut av en dyp politisk og økonomisk krise. Nå trengs det reformer med virkelig demokratisk innhold.

Den mektige eneherskeren med en formidabel militærmaskin i ryggen måtte bøye seg for det folkelige presset. Unge studenter kjempet i første rekke for politiske og økonomiske reformer. I går morges fikk de oppleve at kampen ikke var forgjeves. Suhartos avgang viser hvilken enorm kraft det ligger i folkelig opprør. Samtidig viser det seg at enkeltes vurderinger om at det er bedre med stabile diktaturer enn skjøre demokratier, ikke holder mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer