Jubel over Pinochet-vedtak

Det var kaotiske tilstander utenfor Parlamentet i hjertet av London i ettermiddag, da jublende eksil-chilenere feiret meldingen om at Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er ikke strafferettslig immun - og kan utleveres til Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ble vedtatt av dommerutvalget i det britiske Overhuset i dag.

Hundrevis av eksil-chilenere hadde funnet veien til Westminster for å avvente avgjørelsen, og de lo og gråt om hverandre. Dette er tidligere torturofre, eller de har mistet slektninger, og i flere tiår har de ventet på hevn over Chiles forhatte diktator. Nå ser de en mulighet til endelig å få ønsket oppfylt.

Fem dommere satt sammmen for å avgjøre om arrestasjonen av Pinochet på et sykehus i Londom 16. oktober i år er rettsstridig, slik diktatorens advokater og Høyesterett mener.
Pinochet påberoper seg diplomatisk immunitet og krever å bli sendt hjem. 83-åringen er beskyldt for drap, tortur og forsvinninger mens han satt ved makten.

Innen 2. desember må innenriksminister Jack Straw bestemme om Pinochet skal utleveres. Arrestasjonen skjedde på anmodning fra en spansk dommer. Sveits og Frankrike har også sluttet seg til begjæringen.