<strong>SJOKKTALL:</strong> Hans Olav Syversen (foran th.), Olaug Bollestad (t.h. rød kjole), 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad (midten bak) og Hilde Frafjord Johnson ser fortvilet på tallene under KrFsvalgvake på Ballroom i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SJOKKTALL: Hans Olav Syversen (foran th.), Olaug Bollestad (t.h. rød kjole), 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad (midten bak) og Hilde Frafjord Johnson ser fortvilet på tallene under KrFsvalgvake på Ballroom i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

KrF like over sperregrensa

Jubelen stilnet brått i KrF-leiren

KrF går en nervepirrende natt i møte etter prognoser som plasserer partiet faretruende nær sperregrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I prognosen Dagbladet la ut klokka 21 i kveld, plasserer Kristelig Folkeparti seg like over sperregrensa.

Første nestleder Olaug Bollestad legger ikke skjul på at de vil puste lettet ut om dette blir sluttresultatet, noe som vil bety at partiet vil få sju, åtte mandater.

- Det er aldri kjekt å vake rundt sperregrensa, sier Bollestad som ikke legger skjul på at partiet går noen nervepirrende nattetimer i møte.

Jubelen brast

Det brøt ut kraftig jubel på Krfs valgvake på Ballroom i Oslo da NRK på storskjerm viste 88 mandater for de borgelige, mot bare 81 mandater for de rødgrønne.

Jubelen varte dog ikke lenge, da det raskt ble klart at KrF ikke er garantert å havne over sperregrensa.

- Vi har ikke fått uttelling for saker. Det har vært stort fokus på rødt eller blått og lite på sak, sier Bollestad.

Vil bygge eget parti

KrF-nestlederen sier det viktigste for KrF nå blir å bygge parti og KrFs egen politikk.

- Det er kjempeviktig med et levende sentrum i norsk politikk, sier Bollestad.

Hun vil ikke være med på at partiet har fått svi for å være en garantist for en Høyre-Frp-regjering.

- Det er ikke uten grunn at vi ikke gikk til valg på en ny samarbeidsavtale. Vi har vært klare på dette. Til det er den politiske avstaden til Frp for stor, sier Bollestad.

- På vippen

Andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad har merket seg ved at prognosene viser at KrF synes å være eneste parti på vippen.

- Ja, det er jo et lyspunkt, og vil gi oss et helt annet utgangspunkt for å få gjennomslag for vår politikk, sier Ropstad som på ingen annen måte er fornøyd med valgresultatet.

- Vi er nær sperregrensa og ikke trygge før det er over, men vi håper vi i hvert fall ikke skal gå nedover nå.

Ropstad er regnet som kronprinsen i KrF og den som er nærmest til å overta den dagen leder Knut Arild Hareide skulle velge å gi seg. Han står i fare for å ryke ut av Stortinget.

- Holder vi oss over sperregrensa, har jeg gode odds, men går vi under, så ryker jeg ut. Så enkelt er det, sier Ropstad.

Han er svært skuffet over KrFs «dårligste valg siden krigen».

- Vi følte vi hadde flyt, men valgkampen har vært vanskelig. Sekstallet trodde vi vel egentlig ikke på, men vi følte at vi burde havne et sted på femtallet, sier Ropstad.

- Tar min del av ansvaret

Litt over klokka 22 ankom KrF-leder Knut Arild Hareide partiets valgvake til taktfast applaus, men uten tilløp til stormende jubel.

- Dette kommer til å bli spennende. Ubehagelig spennende, sa Hareide med henvisning til at partiet så vidt ser ut til å krype over sperregrensa.

- Min opplevelse er at vi har snakket om politikk, men at valgkampen for det meste har omhandlet spill og meningsmålinger og oppgjør mellom Jonas og Erna. Jeg tar min del av ansvaret for at vi ikke har kommet skikkelig gjennom med vårt budskap. Vi har vært i bølgedaler før, og vi skal tilbake med full styrke, sier Hareide.

KrF-lederen tilbakeviser onde tunger som hevder at «en debatt om hvem KrF samarbeider med er en debatt om KrFs sjel».

- Det er feil. Det har kosta å være ærlig. Vi har vært tydelig på at vi ønsker en sentrum-Høyre-regjering med Erna Solberg som statsminister, og at vi ikke vil støtte en regjering med Frp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer