Jubeltall endte i bitter krangel

- Viser at Sp driver svartmaling, sier Høyres Thorbjørn Røe Isaksen. - De har aldri tatt sentralisering på alvor, svarer Trygve Slagsvold Vedum.

DISTRIKTSOPPGANG: Thorbjørn Røe Isaksen, til høyre i bildet, viser til sysselsettingsvekst i distriktene. Fredrik Haaning, Harald Victor Hove og Eirik Lae Solberg bifaller. Trygve Slagsvold Vedum er dypt uenig, og ble ikke invitert med på benken denne dagen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DISTRIKTSOPPGANG: Thorbjørn Røe Isaksen, til høyre i bildet, viser til sysselsettingsvekst i distriktene. Fredrik Haaning, Harald Victor Hove og Eirik Lae Solberg bifaller. Trygve Slagsvold Vedum er dypt uenig, og ble ikke invitert med på benken denne dagen. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Et parti uten god politikk for å skape jobber i distriktene kan heller ikke ha en god distriktspolitikk, sier Thorbjørn Røe Isaksen (H).

Partiet han sikter til er Senterpartiet, og næringsministeren er bevæpnet med nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Tallene viser at alle 30 kommunene med største vekst i sysselsettingen fra 2017 til 2018 er distriktskommuner.

- Vedum tar grunnleggende feil når han påstår at regjeringen sentraliserer landet. Det er lenge siden vi har sett et distrikts-Norge som går bedre, sier Røe Isaksen.

Vinnerkommuner

Mest positiv endring hadde Åseral, Dovre, Rømskog og Hyllestad kommune, som alle hadde en vekst i sysselsetting på fire prosent eller mer. I sum mener Røe Isaksen at SSB-tallene burde få sentraliseringskritikken fra Senterpartiet til å stilne brått.

Fra 4. kvartal 2016 til 4. kvartal 2018 har det blitt skapt 106 000 flere jobber, hvorav om lag tre av fire har kommet i privat sektor. Nesten 90 prosent av kommunene har hatt vekst, ifølge SSB-tallene.

- I distriktene i dag er problemet snarere mangel på arbeidskraft enn det motsatte. Ledigheten er rekordlav, og 45 av de 50 kommunene med lavest ledighet distriktskommune, sier Røe Isaksen.

Skrivebordsstyring

Han mener Senterpartiets holdning til det europeiske markedet er særlig problematisk.

- Mange av de nye grønne jobbene vi skal leve av, kommer nettopp i distriktene. Da er det spesielt at Senterpartiet sier nei til samarbeid med Europa om et marked for disse fornybare ressursene.

- Framgangen til Senterpartiet bekymrer toppene i Høyre nå?

- Nei, men vi ønsker å vise at svartmalingen av distriktene, som Vedum og Senterpartiet driver med, er helt feil. Og det siste næringslivet i distriktene trenger, er politikere som krever økte skatter og avgifter, prioriterer vern over vekst og vil hindre distriktenes videre utvikling. Derfor er Senterpartiets samarbeid med Rødt, SV, AP og MDG uheldig. Dette er partier med skrivebordsstyring fra Oslo som ideologi. I stedet burde Senterpartiet oftere se mot Høyre, særlig lokalt.

Beredskap og tvang

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tar kritikken fra Røe Isaksen med ro, og bemerker overfor Dagbladet at Høyre nå har skrudd valgkampmaskinen til kampmodus.

HVALDIMIR: Tirsdag var statsminister Erna Solberg i Hammerfest, og der gjorde hun et storfint besøk hos en av landets ferskeste kjendiser. Video: erna_solberg / Instagram. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Distriktene bugner over av dyktige menn og kvinner som skaper verdier for samfunnet. Det vi har kritisert regjeringen for, med rette, er sentraliseringen av beredskap og statsmakt.

- Og vi er jo ikke akkurat alene om vår kritikk av regjeringen. Det har vært opprør mot Høyre i mange norske kommuner, store protester utenfor Stortinget og et enormt raseri mange steder. Og dette tar Røe Isaksen fortsatt ikke på alvor. Folk ønsker ikke å miste ambulansefly, eller se at lensmannskontor blir nedlagt. De ønsker heller ikke å se kommuner og fylker sammenslått med tvang. Det er her vi har kritisert regjeringens distriktspolitikk. For her har regjeringen overkjørt folket i seks år. Vi har aldri hevdet at distriktene ikke makter å skape verdier - tvert imot. Det er jo vi som er distriktspartiet, sier Vedum.

- Så Røe Isaksen kan med rette skryte av verdiskapningen i distriktene?

- Regjeringen har 1400 milliarder til disposisjon hvert år. Det er klart at noen av dem brukes riktig. Noe annet hadde vært spesielt. Den lave kronekursen har også bidratt positivt, og det er fristende å minne Røe Isaksen på at Erna Solberg ønsket å innføre euroen her til lands. Det hadde vært katastrofe i dag.