Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedgang for KrF gir rødgrønt flertall:

Jubeltall for Jonas

Etter nær to år med fallende målinger gjør Arbeiderpartiet et solid byks i august. En framgang på 6,3 prosentpoeng gir rødgrønt flertall med Venstre og KrF under sperregrensa.

GODE TALL: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet gjør et kraftig hopp i Dagbladets augustmåling. Ikke på tolv måneder har tallene vært så gode for Ap.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
GODE TALL: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet gjør et kraftig hopp i Dagbladets augustmåling. Ikke på tolv måneder har tallene vært så gode for Ap. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap bryter den jevne tilbakegangen som partiet har hatt siden høsten 2016, gjør sin beste måling siden august i fjor og er landets største parti med en oppslutning på 28,5 prosent.

Det viser partibarometeret for august, som Ipsos har utført for Dagbladet.

- Jeg er glad for framgangen. Den bekrefter tendensen i andre målinger, der den viktigste utviklingen er at Ap-velgere som har satt seg på gjerdet, kommer ned på vår side, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han gleder seg over bakgrunnstallene som viser at en tredel av hjemmesitterne ved valget i 2017 nå oppgir at de ville ha stemt på Arbeiderpartiet.

Stjeler fra Erna

Blant dem som stemte ved valget i fjor, henter Ap flest velgere fra Rødt og SV. Men også fra Høyre og Erna Solberg stjeler Jonas Gahr Støre stemmer:

8,1 prosent av dem som stemte på Høyre ved stortingsvalget i 2017, oppgir at de nå ville ha stemt på Ap. Motsatt er utvekslingen 3 prosent.

I målingen som Ipsos har utført for Dagbladet går Høyre tilbake 3,1 prosentpoeng i til en oppslutning på 24,8 prosent.

- Tallene viser at Høyre ligger omtrent på valgresultatet på 25 prosent, noe som var et godt valg for Høyre, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

- Det er lenge til neste stortingsvalg. Alle partier vil helt sikkert se mange målinger som går både opp og ned innen den tid. Det er valgdagen som teller, framholder hun.

Krisen over?

På spørsmål om krisa i partiet nå er over, svarer Støre bekreftende.

- Vi har hatt et turbulent år, som har handlet lite om politikk og mye om interne forhold. Det har vært vondt for mange, men jeg opplever en bred enighet nå om at vi legger halvåret bak oss. Sakene er konkludert og lukket, sier Støre og viser til varslingssakene mot avgått nestleder Trond Giske.

Støre understreker at partiet har ambisjoner om å vokse videre og sier det er «langt fram».

- Jeg er fullt klar over at vi begynner den lange valgkampen på et lavere nivå enn vi hadde ønsket oss.

Nedtur for Hareide

Ikke siden oktober i fjor har de gamle rødgrønne regjeringskameratene Ap, Sp og SV hatt flertall alene i målingene som Ipsos utfører for Dagbladet. Men i partibarometeret for august sikrer de tre partiene seg 89 av Stortingets 169 mandater.

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre ville til sammenlikning ha fått 75 mandater.

Med et slikt resultat mister KrF sin vippeposisjon på Stortinget. Noe av forklaringen er at partiet faller under sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent. En tilbakegang på 1,4 prosentpoeng til 3,3 prosent ville bare ha gitt to stortingsrepresentanter for KrF.

- Det er aldri hyggelig å se dårlige målinger, sier partileder Knut Arild Hareide.

De siste dagene har det vært uro i partiet knyttet til stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevolds rolle som prest i et homobryllup. Men Hareide setter ikke tilbakegangen direkte i sammenheng med denne saken.

- Vi har slitt på en del målinger siden valget, lenger enn de siste hendelser. Men uro er aldri positivt, sier han.

Retningsvalg

KrF-lederen sier partiet er midt inne i en viktig strategiprosess om politiske prioriteringer og retningsvalg.

- Vår jobb er å få fram hvor viktig KrF er i norsk politikk, som det eneste partiet som løfter kampen for et varmere samfunn, mot sorteringssamfunnet og for å bevare vår kristne kulturarv. Det håper jeg velgerne ser, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder fortsatt døra på gløtt for KrF, selv om Dagbladets måling viser at han hadde klart seg uten støtte fra andre enn SV og Sp.

- Å stå opp mot høyrepopulismen i Norge, krever at Arbeiderpartiet er åpen for et samarbeid med de partier som ikke vil slippe Frp og Høyre til makten, sier han.

NEDTUR: Knut Arild Hareide (KrF) opplever svake målinger. Her etter partilederdebatten i Arendal.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEDTUR: Knut Arild Hareide (KrF) opplever svake målinger. Her etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Bedring for De Grønne

Mens Frp og SV går tilbake i målingen, står Sp, Rødt og Venstre så å si på stedet hvil fra juni. For Miljøpartiet De Grønne er augustbarometeret en liten opptur.

MDG noterer sin beste måling siden november 2017, med en oppslutning på 3,2 prosent. Dette er 0,8 prosentpoeng høyere enn målingen i juni, og eksakt samme resultat som ved valget i 2017.

Ipsos-undersøkelsen tar også for seg nordmenns holdning til norsk medlemskap i EU. Resultatet viser at 66 prosent mener Norge ikke bør bli medlem av EU, mens 16 prosent sier ja til norsk medlemskap. Forrige måling av dette spørsmålet var i januar - da svarte 13 prosent ja og 69 prosent nei.

Målingen er gjennomført på telefon blant 943 stemmeberettigede mellom 20. og 22. august. Feilmarginer er beregnet til +/- 1,2-3,2 prosentpoeng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!