Stor Støre størst - igjen

Jubeltall for Jonas

Arbeiderpartiet fosser fram på Dagbladets ferske måling. Samtidig går alle regjeringspartier tilbake og etterlater både Venstre og KrF under sperregrensa.

GODE TALL: Arbeiderpartiet gjør et byks fram på Dagbladets siste meningsmåling. Samtidig peker tallene på at Ap-leder Jonas Gahr Støre har økt kraftig i popularitet blant sine egne velgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GODE TALL: Arbeiderpartiet gjør et byks fram på Dagbladets siste meningsmåling. Samtidig peker tallene på at Ap-leder Jonas Gahr Støre har økt kraftig i popularitet blant sine egne velgere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets siste meningsmåling er utvilsomt lystig lesning for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

På den ferske målinga Ipsos har utført på vegne av Dagbladet, fosser Ap fram fire prosentpoeng og for første gang siden november tar de nå tilbake tronen som landets største parti.

- Dette viser en bra framgang for Arbeiderpartiet og vi håper det vil fortsette, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Klart rødgrønt flertall

I Dagbladets måling for februar, lå Arbeiderpartiet på 20,3 prosentpoeng. En måned seinere ligger de nå på 24,3 prosent.

Støre tror selv at dette skyldes at folk nå ser behovet for at det er vanlige folks tur, etter åtte år med Høyre og Frp «som i stort har prioritert de med mest fra før».

- Jeg tror også folk ser lengre enn coronaen og på hvilken retning Norge trenger. Vi vil styrke trygghet for helse og omsorg og sier nei til oppsplitting og privatisering. Det skal vi også være tydelig på fram mot valget. Vi vil også ta et krafttak for å få folk ut av ledighet og inn i arbeid med hele, faste stillinger og en lønn å leve av, sier Støre.

Selv om Senterpartiet fortsatt er landets tredje største parti med en oppslutning på 16,7 prosent denne måneden, har partiet en tilbakegang på ett prosentpoeng siden Dagbladets forrige måling.

Ap ligger dermed foran Senterpartiet med hele åtte prosentpoeng denne måneden. Men det er ikke noe Støre vil hovere over.

- Ut over å glede meg over Ap's tall på målingen, er jeg glad for at det er solide tall som peker mot et skifte ved et samarbeid på rødgrønn side, sier han.

- Men jeg vil gjenta at ingen må tro at dette kommer av seg selv, så vi må stå på. Nå håper jeg vi sammen skal komme oss gjennom denne pandemien og at vi får muligheten for en valgkamp med tettere kontakt med velgerne i tida framover, fortsetter Ap-lederen.

- FOR SVAKT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, etterspør tydeligere svar fra statsminister Erna Solberg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Økt popularitet

Samtidig gjør Støre det også godt på partiledermålingen og har økt kraftig i popularitet hos Arbeiderpartiets egne velgere.

Ved siste måling var det så vidt 44 prosent som mente han gjør en god jobb. Nå har han gått opp nesten 20 prosentpoeng til at seks ut av ti nå mener det samme. Tilsvarende tall har han ikke hatt siden 2017.

- Dersom det er tilbakemeldingen, er jeg glad for det. Ap er et samlet lag. Jeg er valgt av Ap og jeg skal jobbe for å gjennomføre vår politikk og lover å stå på for fullt fram mot valget, sier Støre.

- Jeg tror at velgerne er mest opptatt av politikken. Nå gleder jeg meg til å jobbe for en ny retning for Norge sammen med hele laget av Ap-politikere i hele landet, fortsetter han.

Nedgang for regjeringspartiene

Foruten Rødt, som går fram 2,2 poeng, går samtlige av de andre stortingspartiene tilbake på Dagbladets måling for mars.

Alle regjeringspartiene møter altså motbakke, inkludert Høyre, som går tilbake 2,2 og ender på 20,9.

- Vi er forberedt på at målinger vil svinge frem mot valget, men på snittet av alle målinger ligger Høyre stabilt opp mot midten av 20-tallet. Både Høyre, Frp, Venstre og KrF har en jobb å gjøre med å løfte oss, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- VIL SVINGE: Erna Solberg sier de er forberedt på at målingene vil svinge i tida fram mot valget. Likevel mener hun alle regjeringspartiene og Frp har en jobb å gjøre med å løfte partiene. Foto: Lise Åserud / NTB
- VIL SVINGE: Erna Solberg sier de er forberedt på at målingene vil svinge i tida fram mot valget. Likevel mener hun alle regjeringspartiene og Frp har en jobb å gjøre med å løfte partiene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Høyre-lederen minner også Dagbladets lesere på det Dagbladet skrev to uker før valget i 2017.

- Da slo Dagbladet fast «Sorry, Erna - bare 11 prosent sjanse for gjenvalg». Jeg tror det er for tidlig å gjøre opp status nå også, sier Solberg.

Venstre går tilbake 2 og ender godt under sperregrensa med 2,6. Også KrF ender på samme resultat, etter å ha gått ned 0,7 poeng siden februarmålingen.

- Borgerlig side er totalt sett dårlig stilt. De har per nå for få mandater til å kunne vinne valget, og slik har det vært gjennom hele coronaperioden selv om Høyre har gjort det bra. Som kjent har Venstre og KrF vært under sperregrensen på tilnærmet alle målingene gjennom de to siste åra, og Frp er et godt stykke under valgresultatet de fikk i 2017, sier Maria Rosness i Ipsos.

Forrige måned var det Frp som kunne juble over tallene. Kort tid etter at Sylvi Listhaug ble pekt på som ny leder av Frp fosset partiet fram 3,4 prosentpoeng, til en oppslutning på 12,9.

Denne måneden gjør partiet det fortsatt sterkt med en oppslutning på 11,5, men det er likevel en tilbakegang på 1,4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer