Jubileumsfesten ble krisemøter

Profilert næringslivstopp trekker seg fra Terra-styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 70 sparebanksjefer fra hele landet og andre gjester kom festpyntet til Hotell Plaza i Oslo. I stedet ble den planlagte  banketten for tiårsjubilanten Terra  avlyst i dag og erstattet av krisemøter i konsernstyret. Møtene vil trolig pågå gjennom hele helgen.

Den planlagte tredagersmarkeringen av ti år med Terra startet i dag med seminar på Hotel Plaza i Oslo. I ettermiddag  måtte konsernsjef Ola Sundt Ravnestad rykke ut med en erklæring om intern gransking av Terra Securities virksomhet.

Ifølge E24 har et av de meste profilerte styremedlemmene i Terra, Sverre Leiro, i dag trukket seg fra styrevervet. Han dukket ikke opp på Hotell Plaza.

Redd for omdømmet

Leiro er sjef for landets største dagligvarekjede, NorgesGruppen.   I en pressemelding sier Leiro at han trekker  seg av hensyn til NorgesGruppens omdømme.

Leiro var en av to uavhengige styremedlemmer i terra-styret på åtte. Tidligere konsernsjef Kåre Frydenberg i Posten er den andre.

Lørdagens halvårige aksjonærmøte var ment som en prolog til festen fredag kveld for selskapets ansatte og for den store banketten for eierne lørdag. I stedet ble redegjørelsen for salget av angivelige verdipapirer til fire nordnorske kommuner det sentrale tema på aksjonærmøtet.

«For folk flest»

 FESTEN AVLYST:  Produsent Jens Chr. Bund (til høyre) i eventbyrået «6.sans event» var leid inn for å arrangere enn heidundrende tre dagers jubilemsfest for Terra på Hotell Plaza. I dag fikk han beskjed om at festen er avlyst. Konsernsjef Ola Sundt Ravnestad (i midten) og direktør for næringspolitikk Kaj-Martin Georgsen ga beskejd om at det blir jobbing og krisemøter isteden. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.
FESTEN AVLYST: Produsent Jens Chr. Bund (til høyre) i eventbyrået «6.sans event» var leid inn for å arrangere enn heidundrende tre dagers jubilemsfest for Terra på Hotell Plaza. I dag fikk han beskjed om at festen er avlyst. Konsernsjef Ola Sundt Ravnestad (i midten) og direktør for næringspolitikk Kaj-Martin Georgsen ga beskejd om at det blir jobbing og krisemøter isteden. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix. Vis mer

Midt under aksjonærmøtet sendte konsernstyret ut en melding om at festlighetene var avlyst til fordel for et internt arbeid med sikte på å finne en løsning på den situasjonen har oppstått.

Finanskonsernet som markedsfører seg under slagordet «finanshuset for folk flest» sendte ut en kort melding der det heter at «Terra finner det riktig nå å prioritere arbeidet med å finne en løsning for kommunene, i tillegg til det pågående arbeidet med intern gjennomgang av Terras arbeid i saken.»

Det som skulle vært en strålende jubileumsmarkering for alliansen av de minste norske sparebankene har de siste dagene utviklet seg til et mareritt både for finanskonsernet og bankalliansen fordi meglerselskapet Terra Securities har bidradd til store tap i fire kommuner i Nord-Norge.

Stoppet åpen kritikk

Orienteringen til representantene for de drøyt 70 sparebankene i Terra-alliansen ble holdt for lukkede dører. Det var neppe fordi ledelsen har nye informasjoner å komme med, men trolig mer for å hindre fri flyt av kritiske kommentarer fra sparebanksjefene som føler at merkevaren Terra langt på vei er ødelagt.

Etter redegjørelsen fra administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities ble det imidlertid raskt satt en stopper for kritiske røster ved at møtet simpelthen ble avbrutt.

Opplysninger om at toppfolk fra Citibank i Europa var på vei til Norge og at styret i konsernet trengte mer tid til å klarlegge situasjonen, førte til at det som skulle bli et storslagent jubileumsarrangement endte med krisemøter der utfallet er helt uvisst. (NTB - Einar Olsen).