Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubileumsgeneralen

Navn: Gro Balas Alder: 50 år Yrke: Direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kl. 14.15 lander et helikopter på Rådhusplassen i Oslo. Ut stiger Oslos ordfører, tett fulgt av en feststemt Gro Balas. Og det offisielle startskuddet for tusenåringen Oslos ville weekend fyres av. Døgnåpen by er stikkordet. Kinoer, butikker og restauranter holder åpent døgnet rundt. Hundrevis av små og store arrangementer finner sted over hele byen.

Og sjefen for det hele heter altså Gro Balas, født Hansen. Egentlig direktør for Oslo kommunes kunstsamlinger, men for tida i permisjon for å lede Oslos tusenårsfeiring. Som ble sparket i gang med stor folkefest på Rådhusplassen nyttårsaften. En folkefest som ble i største laget, arrangørene mistet delvis kontrollen - og bare rein flaks gjorde at ingen kom alvorlig til skade.

Ingen god start for jubileumsgeneralen, som hun selv foretrekker å kalle seg. Men Gro Balas er ikke den som gir seg uten videre. Hun er Oslo-patriot på sin hals - født og oppvokst i byen. Ifølge henne selv er Groruddalen det eneste stedet hun ikke har bodd. Men hun hadde kjæreste der en stund.

Med en fortid som aktivt fagforeningsmedlem, ble det etter hvert naturlig å søke seg inn i Arbeiderpartiet og satse på en politisk karriere der. Fra 1984- 1997 var hun en sentral person i partiets bystyregruppe, og har bekledd flere byrådsposter. Siden hun er gift med partiets profilerte utenrikspolitiker Bjørn Tore Godal, har døra til regjeringskontorene hittil vært stengt for Gro. Paret bor forresten på noe som likner et familietun høyt oppe i Holmenkollåsen, der Gros søster og søsterens tidligere ektemann også har hvert sitt hus.

Om hun ikke har fått noe regjeringsbein, har hun i hvert fall gjort seg bemerket som ihuga EU-tilhenger gjennom mange år. Hun satt som leder av Europabevegelsen i 1995- 99.

Gro Balas er oppvokst i et kunstdominert miljø. Faren, og før ham bestefaren, drev et lite kunstgalleri i Oslo sentrum, og ga sine barn kunstverk i stedet for leketøy i julegaver. De siste årene før galleriet måtte innstille virksomheten i 1986, drev hun det selv. Kombinasjonen av dette og lang erfaring som politisk administrator gjorde utslaget da stillingen som direktør for Oslo kommunes omfattende kunstsamlinger skulle besettes i 1997. Gro fikk jobben, til tross for manglende formell bakgrunn. At hun også har ansvaret for utplasseringen av diverse plasttigrer i Oslos gater, får vi skrive på kontoen for arbeidsuhell. Vær og vind ordner opp i den saken.