Jubler etter funn

Kampen mot en av verdens største helseutfordringer kan ha tatt et stort steg i riktig retning.

KAN HA FUNNET SVARET: Multiresistente bakterier som E. Coli har blitt en av verdens største helseutfordringer. Foto: Erbe / Pooley / REX / NTB
KAN HA FUNNET SVARET: Multiresistente bakterier som E. Coli har blitt en av verdens største helseutfordringer. Foto: Erbe / Pooley / REX / NTB Vis mer
Publisert

En plantegift som nylig ble oppdaget av forskere, kan vise seg å være et gjennombrudd i kampen mot multiresistente bakterier som E. Coli. Det melder The Guardian.

I den ferske rapporten, publisert i Nature Catalysis, kommer det fram at den nye antibiotika-typen, omtalt som albicidin, angriper bakterier på en helt annen måte enn eksisterende medisiner.

- Vi kunne ikke finne noen form for motstand mot albicidin i laboratoriet. Derfor er vi veldig opprømt, for det ser ut som det vil være veldig hardt for bakterier å utvikle motstand mot dette, sier Dmitry Ghilarov til The Guardian.

- Ekstremt høy effektivitet

Avisa skriver at albicidin i utgangspunktet ble oppdaget som en effektiv bakteriebekjemper for flere tiår siden, men at man på tidspunktet ikke visste hvordan bakteriene ble angrepet. Dermed var det umulig å bruke funnet som utgangspunkt for antibiotikaproduksjon.

- Vi måtte finne ut nøyaktig hvordan bakteriene drepes for å kunne bruke dette. Og det har vi nå klart, sier Ghilarov.

Oppdagelsen ble gjort gjennom et samarbeid mellom forskere fra flere land. Ghilarov er ikke tilbakeholden når det gjelder beskrivelsen av hvor viktig funnet kan vise seg å være.

- Vi mener dette er en av de mest interessante nye antibiotika-kandidatene på flere år. Den har ekstremt høy effektivitet i lave konsentrasjoner, selv mot bakterier som er motstandsdyktige mot svært utbredt antibiotika, sier forskeren.

Funn i hver tiende prøve

WHO har advart mot at antibiotikaresistens er en av verdens største helsetrusler. For høy bruk av antibiotika har fått skylda for utfordringene knyttet til resistens hos en rekke bakterier.

Multiresistent E. Coli har også vært forsket på i Norge. Universitetet i Oslo omtalte så seint som i 2021 et forskningsprosjekt hvor de hadde analysert flere tusen prøver av pasienter i Norge med E. Coli i blodet.

Fra 2010 til 2018 ble det funnet multiresistente bakterier i hver tiende prøve - en dobling sammenliknet med prøvene fra de åtte foregående åra, da prosjektet også ble gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer