Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubler etter seier i Høyesterett: - Wow! Stor seier!

Kan bruke Pentagon-penger på grensemur.

SEIER: Donald Trump vant fredag en viktig seier i Høysterett. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpix
SEIER: Donald Trump vant fredag en viktig seier i Høysterett. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpix Vis mer

Donald Trumps administrasjon vant fredag en stor seier i Høyesterett. Høyesterett slår fast at Donald Trump kan bruke penger som opprinnelig hadde blitt bevilget til andre prosjekter i forsvarsdepartementet, for å finansiere grensemuren til Mexico, skriver CNN.

«Wow! Stor SEIER. Høyesterett tilsidesetter avgjørelsene fra lavere rettsinstanser og tillater at arbeidet med den sørlige muren fortsette. Stor SEIER for grensesikkerhet og rettsstaten», tvitrer presidenten.

Fremdeles domstolsmat

En lavere rettsinstans hadde forbudt administrasjonen å bruke 2,5 milliarder dollar fra Pentagons budsjett til bygging av Trumps mur mot Mexico.

Ifølge New York Times får nå Trumps administrasjon lov til å begynne arbeidet med å bygge muren på deler av grensa mot Mexico, mens det fremdeles går saker i rettssystemet om hvordan muren skal finansieres.

Trumps advokater argumenterte i forkant av kjennelsen med at det hastet med å få en avgjørelse, for at man skulle få brukt pengene før budsjettåret er omme 30. september. Etter det er ikke pengene lenger tilgjengelige.

Spørsmålet i saken som fremdeles går for rettssystemet er om administrasjonen hadde lov til å ta penger fra andre prosjekter og sluse dem over til bygging av grensemuren.

Da saken først kom opp for retten ble det bestem at pengene skulle fryses mens akkurat dette spørsmålet ble behandlet i rettssystemet.

I begynnelsen av juli besluttet en ankedomstol i San Diego å opprettholde beslutningen om å fryse midlene.

Det var denne frysingen av midlene Høyesterett nå opphevet, noe som betyr at Trump kan fortsette byggingen av muren mens saken for øvrig går sin gang i rettssystemet.

Pengene skal brukes til å bygge over 16 mil med gjerder.

Ifølge dommen fra Høyesterett skal regjeringen ha gjort nok for å vise at gruppene som tok dem for retten ikke hadde godt nok grunnlag for å utfordre pengeoverføringen.

TRUMP: Senatorene Chris Coons og Michael Bennet reagerer på Trumps utsagn om å erklære unntakstilstand i USA. Video: CNN Vis mer

«Shutdown»

Pengekrangelen går tilbake til den lengste shutdownen i amerikansk historie, da Kongressen nektet å gå med på å gi Trump pengene han ville ha til å få bygget muren mot Mexico.

«Shutdownen», som er en nedstengning av deler statsapparatet, rammet 800 000 statsansatte, som ikke fikk lønn på over en måned, selv om flesteparten av dem måtte fortsette å møte på jobb.

I Kongressen ble det framforhandlet et kompromiss mellom demokratene og republikanerne, som ga Trump 1,4 milliarder dollar til grensesikkerhet, men ingenting til muren. Her hadde han opprinnelig bedt om 5,7 milliarder dollar.

Det endte med at Trump erklærte nasjonal krisetilstand på grensa, for å sikre seg penger til muren. Og akkurat dette ble domstolsmat.

For selv om administrasjonen nå får lov til å bruke pengene på de 16 gjerdemilene, går altså saken om administrasjonen i det hele tatt har lov til å overfør pengene fra et prosjekt til et annet sin gang.

Også det er en sak som kan ende på Høyesteretts bord med tid og stunder.

Trump er altså, naturlig nok, svært fornøyd Høyesteretts avgjørelse. Det er ikke demokratene.

«Kveldens avgjørelse fra Høyesterett om å tillate Donald Trump å stjele penger fra militæret for å bruke det på en bortkastet, ineffektiv grensemur er helt feilaktig», lyder det fra demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media