Jubler for åpne grenser

Det hersker den rene halleluja-stemning blant svenske kjøpmenn etter at importforbudet på kjøtt ble hevet i går ettermiddag. Norske bønder deriomot er ulykkelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For en utrolig fin påskepresang! Det er rene halleluja for oss, rene lottogevinsten. Svenskene jubler over opphevelsen av det norske importforbudet.

- Dette har vært en fryktelig periode for oss, sier Klas Ekdahl, som driver forretning i Abisko i Sverige like ved norskegrensen.

Nå kan grensehandelen gå som normalt igjen, og i de svenske grensetraktene er forventningene store til skjærtorsdagshandelen.

Ulykkelige

Norges Bondelag mener at press fra EU har vært viktigere enn faglige vurderinger når Norge lempet på importforbudet mot klovdyrkjøtt.

- Vi er ulykkelige over at regjeringen går til dette skrittet nå. Regjeringen har tatt andre hensyn enn de rent faglige. Det er svært urovekkende, sier leder Kirsten Indgjerd Værdal i Norges Bondelag.

Hun mener at trusselen om å bli utestengt fra EUs veterinærkomité har veid tungt for regjeringen:

- Beslutningen om å lempe på importforbudet er ikke basert på smitterisikoen alene. Det reagerer vi skarpt på. Dette er en sammenblanding av politikk og fag som ikke er betryggende, mener Bondelagets leder Kirsten Indgjerd Værdal.

Regjeringen opphevet fredag forbudet mot at privatpersoner kan handle klovdyrkjøtt i Sverige, Danmark, Finland og andre EU-land der det ikke er påvist munn- og klovsyke. Forbudet ble opphevet med umiddelbar virkning.

(NTB-TT)