Jubler for Ebadi

Tusenvis tok imot henne på flyplassen i Teheran i dag. Presidenten sier Nobels fredspris er uviktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den reformvennlige presidenten Khatami uttalte seg for første gang om pristildelingen tirsdag, fire døgn etter kunngjøringen i Oslo. Han er svært avmålt og ber Ebadi om å være oppmerksom på iranske interesser og ikke la seg utnytte. Han mener også at det ligger politiske kriterier bak Nobelkomiteens avgjørelse.

- Ikke viktig

- Nobels fredspris er ikke særlig viktig. De som teller er de vitenskapelige og litterære prisene, sa han, tydelig irritert over at han i det hele tatt måtte uttale seg, ifølge nyhetsbyrået AFP. Noe tidligere sa han at han var glad for at en iraner hadde fått prisen, men la fort til at han også er redd for at prisen vi l bli utnyttet av dem som er kritiske til Iran:

- Jeg håper at fru Ebadi, som kommer fra en religiøs familie og som har uttrykt sin kjærlighet for islam, vil være oppmerksom på interessene til den muslimske verden og Iran, og ikke tillate at noen utnytter hennes suksess, sa Khatami, som fremholdt at det først og fremst er USA og Israel som truer freden og bryter menneskerettighetene.

Juristen og menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi kommer tirsdag til Teheran med fly fra Paris, og mange frivillige organisasjoner og politiske grupperinger har oppfordret folk til å delta i velkomstseremonien på flyplassen.

Ebadi ble fredag tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid for barn, kvinner og menneskerettigheter. Hun er velkjent i politiske kretser, men mindre kjent blant folk flest.

Skeptiske prester

Det konservative presteskapet har neppe mye til overs for at prisen gikk til den frittalende kvinnen. Etter tildelingen har hun benyttet anledningen til å kritisere landets strenge islamistiske lover og krevd at politiske fanger settes fri.

Hun har også sagt at reformarbeidet går for sent, en indirekte kritikk mot president Khatami som vant valget fordi han lovet å myke opp lover og regler.

Ebadi er selv troende muslim, men stilte opp til pressekonferanse i Paris uten hodeplagg.

Khatamis bror har tidligere uttalt at prisen er en stor suksess for dem som forsvarer kvinners og barns rettigheter. Også landets visepresident har rost nobelprisvinneren.

Ebadi har varslet at hun vil holde pressekonferanse onsdag.

(NTB)

TATT I MOT AV TUSENER: Iranerne jubler for Ebadi.