Kragerø

Jubler for «Freya»

Biolog Rune Aae, som mandag kveld la ut kamprop om at «Freya» må få leve i fred, feirer Fiskeridirektoratets avgjørelse.

SKUMMELT: Ordfører Grunde Wegar Knudsen vil få hvalrossen «Freya» fjernet fra skjærgården i Kragerø før det skjer en ulykke. Reporter: Maja Walberg Klev/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag slo Fiskeridirektoratet fast at avlivning av hvalrossen «Freya» ikke er et alternativ.

Hvalrossen som dukket opp i Kragerø tidligere i vår vil få sin egen flytebrygge å menge seg på, melder Fiskeridirektoratet.

Ber publikum tenke seg om

- Det er jo helt strålende, det var akkurat den utgangen jeg hadde håpet på, sier biologen Rune Aae.

I pressemeldingen fra Fiskeridirektoratet oppfordrer de folk i området til å holde god avstand, ikke gi henne mat og la hvalrossen være i fred. Bakgrunnen for avgjørelsen er at hvalrosser er fredet og det er forbudt å forstyrre den unødvendig.

- Jeg så at Fiskeridirektoratet hadde vært i kontakt med eksperter og fagfolk og ingen anbefalte avlivning, sier Aae.

- Ingen fordeler

I forkant av avgjørelsen fortalte Aae til Dagbladet at det er altfor enkelt å ty til avlivning av dyr.

- Jeg vet ikke om Norge er i særstilling, men når en slik situasjon oppstår, så tas avliving av dyret fort opp og det er fordi avliving er billig.

Han mener det særlig gjelder når dyret er på «feil» sted. Ifølge Aae får viltnemnda dekt utgifter for å avlive dyr, men privatpersoner får ikke bistand til å hjelpe ville dyr.

Snorre Øien, leder i viltnemnda i Kragerø bekrefter at de får kompensasjon fra kommunen for arbeidet de gjør, men de får ikke mer penger for å avlive dyr.

- Det er ingen økonomiske fordeler for oss å avlive. De fleste rykk ender ikke opp med avliving, sier Øien.

Øien forteller at de blir tilkalt ved trafikkulykker, dyr som er skadd eller av personer som er bekymret. I slike tilfeller kan det være nødvendig å avlive dyrene.

Ordfører lei

Det var ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) som kontaktet Fiskeridirektoratet for å finne en løsning etter hvalrossen har forårsaket skader på småbåter i området.

- Jeg har vært opptatt av å finne en løsning. Så får faginstansene vurdere hva som er den beste løsningen. Om det er å prøve å fange «Freya» og frakte den til hjemlige trakter, eller i verste fall en avlivning, sier ordføreren til NRK.

Viltnemnda-lederen Snorre Øien var godt kjent med «Freya» fra før, da publikum har bedt om hjelp fra viltnemnda.

- Folk som er påvirket har bedt om bistand, men vi har ikke den myndigheten.

Det er fordi hvalrosser er havpattedyr, og de går under Fiskeridirektoratet. De som ringer har ofte fått skader på båtene sine.

- Seinest i går ble vi ringt da hun satt seg fast på brygga. Det jeg sa da var at de bare måtte kappe de taua, forteller Øien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer