Jubler for Iohanne

Forfatteren Anne Holt (44) og forlagsredaktør Tine Kjær (35) har fått ei lita jente. Hun skal hete Iohanne, og er oppkalt etter Holts oldemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan bekrefte at vi har fått ei jente, og at vi er lykkelige som alle andre i vår omstendighet, sier Anne Holt. Iohanne kom til verden onsdag morgen denne uka på Ullevål sykehus. Kjær ligger fortsatt på sykehuset.

- Mor og barn har det bra, sier Holt.

Navnet på barnet har lenge vært klart.

- Hun skal hete Iohanne. Oldemor skrev også navnet sitt med I først. Det er den gamle måten å gjøre det på, sier Holt.

Fikk ikke adoptere

Holt og Kjær giftet seg for to år siden i Stockholm, med blant andre suksessforfatteren Jan Guillou og statsråd Kristin Clemet til stede. I sommer ble det kjent at Tine Kjær var gravid, og at Anne Holt ønsket å adoptere barnet.

Paret har lenge ønsket å bli foreldre, og har i flere år forsøkt å få omsorgen for et barn. Primært ønsket de to å adoptere eller å bli fosterforeldre.

Men siden lesbiske par ikke har lovtilgang til adopsjon i Norge, bestemte de seg for inseminasjon i utlandet. I fjor vedtok Stortinget at homofile og lesbiske i registrert partnerskap skulle få adoptere hverandres barn.

Vakte storm

Men da Holt henvendte seg til Barne-, ungdoms- og familieforvaltningen (BUFA) fikk hun beskjed om at barnet må være 12 år og ha medbestemmelsesrett for at BUFA kunne innvilge søknaden.

Etter at Holt fortalte sin historie i NRKs «Sommeråpent» og i Dagbladet, vakte det storm blant politikere og lesere. Debatten raste i ukevis mellom de som mente det var en selvfølge at Holt skulle få adoptere og de som var imot måten de to hadde valgt å få barn på. Barne- og familieminister Laila Dåvøy lovet å rydde opp, men det har enda ikke kommet nye retningslinjer fra BUFA som gjør at Holt kan få adoptere Iohanne. Det betyr at Holt juridisk sett ikke har rettigheten til sitt eget barn.

- Hva tenker du om dette i dag?

- Vi har blitt foreldre, vi nyter det i fulle drag, og ofrer ikke jussen en tanke akkurat nå, sier Holt.

LYKKELIGE: Anne Holt og Tine Kjær er lykkelige etter at de fikk ei lita jente onsdag morgen. - Vi nyter det i fulle drag, og ofrer ikke jussen en tanke, sier Holt.