Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubler for Michelle

Førstedame Michelle Obama har smeltet amerikanske hjerter og er langt mer populær enn ektemannen.

HYLLES: USAs førstedame holder i dag en av hovedtalene på landsmøtet til demokratene. Meningsmålinger viser at hun er langt mer populær enn ektemannen. Foto: REUTERS/Jason Reed
HYLLES: USAs førstedame holder i dag en av hovedtalene på landsmøtet til demokratene. Meningsmålinger viser at hun er langt mer populær enn ektemannen. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE (Dagbladet): - Hun bryr seg om alle, sier læreren Theresa Black.

Med sitt varme smil, elegante kjoler og politisk engasjement har fru Obama tatt USA med storm. Nå deltar hun svært aktivt i presidentens valgkamp og holder i dag en av hovedtalene på demokratenes storstilte landsmøte i Charlotte i Nord-Carolina.

Vennene Theresa Black, Kelly Jacobs og Joy A. Williams fra Mississippi skal på landsmøtet og deltok i går på Labor Day-paraden i i byen. Alle tre roper høylytt sin støtte til president Barack Obama, og forteller mer enn gjerne om hvorfor de liker ektefellen.

- Hun appellerer til alle. Hun er veldig aktiv i valgkampen og svært intelligent, forklarer Black til Dagbladet.

Hun er lærer og opptatt av utdanning og oppvekst. Det er saker også Michelle Obama brenner for.

Mektig og viktig En meningsmåling fra Gallup viser at Michelle Obama får et godkjentstempel fra 66 prosent av den amerikanske befolkningen, mens bare 52 prosent mener presidenten gjør en tilfredsstillende jobb.

Selv blant republikanere, mener hele 38 prosent at hun gjør en god jobb, mens bare 14 prosent av dem mener ektemannen gjør det.

- Ann Romney og Michelle Obama er de mest effektive valgkampmedarbeiderne for sine respektive. Det er ingen tvil om det, sier den amerikanske journalistveteranen Tom Brokaw til ABC News.

I talen på landsmøtet kommer hun sannsynligvis til å gjøre alt hun kan for å overbevise amerikanske velgere om hvilket godt menneske og empatisk politiker Barack er.

- Amerikanere mener at kvinnene ved kandidatenes side kan fortelle sannheten om ektemannen, og at måten han oppfører seg privat — som en ektemann og far — vitner om hans ekte moralske karakter, sier professor Catherine Allgor ved University of California.

STORE FANS: Theresa Black (t.v.), Kelly Jacobs og Joy A. Williams er på landsmøtet til demokratene i Charlotte i Nord-Carolina. De mener innsatsen til førstedame Michelle Obama er avgjørende for valgseier. foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
STORE FANS: Theresa Black (t.v.), Kelly Jacobs og Joy A. Williams er på landsmøtet til demokratene i Charlotte i Nord-Carolina. De mener innsatsen til førstedame Michelle Obama er avgjørende for valgseier. foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Når vi hører henne tale, må hun heve seg over politikken. Faktisk sier rådgiverne hennes at hennes argumentasjon for ektemannen privat er så sterk de må få henne til å tone det ned i valgkamptalene, sier New York Times-journalist og forfatteren av boka "Obamas", Jodi Kantor, til NPR.

Ikke like Fru Obama har særlig gjort det til sin kampsak å få amerikanske barn til å spise sunnere og bevege seg mer. Amerikanske medier spekulerer i at hun etter hvert er blitt så politisk at hun kan komme til å gjøre som Hillary Clinton, som først var førstedame før hun seineret stilte til valg selv.

Selv om rollen som førstedame ikke egentlig har noen formelle oppgaver, er det en viktig og mektig posisjon.

Akkurat som Michelle Obama, er Ann Romney, kona til republikanernes kandidat Mitt Romney, langt mer populær enn sin ektemann. Men forskjellene mellom de to kvinnene er store.

Michelle Obama vokste opp i lavere middelklasse, men gjorde karriere etter utdanning fra prestisjeuniversitetene Princeton og Harvard. Ann Romney vokste opp som datter av en vellykket forretningsmann og gikk aldri selv ut i yrkeslivet, men giftet seg med Mitt og ble hjemme og tok seg av ekteparets fem sønner.

Obama-tilhengeren Theresa Black skjuler ansiktet bak en Obama-plakat når hun blir spurt om hvordan hun synes fru Romney kan sammenliknes med fru Obama.

- Hvordan skal jeg forklare dette på en pen måte? Ann Romney er ikke i takt med folk og det de trenger. Michelle er oppriktig, ekte og fantastisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media