Statsbudsjettet

Jubler for rusavhengige: - En revolusjon

Regjeringen setter av 14 millioner kroner til forskning på blant annet ADHD-medisiner mot amfetamin-avhengighet. Vil få ned overdosedødstallene, mener Foreningen for human narkotikapolitikk.

AKTIVIST: Leder Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen utenfor Stortinget i 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AKTIVIST: Leder Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen utenfor Stortinget i 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en revolusjon for norsk rusbehandling, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

For statsbudsjettet 2023 har regjeringen nemlig bevilget 14 millioner kroner til en av hans hjertesaker.

Pengene skal gå til forsøk med medikamentell behandling for avhengighet til benzodiazepiner, altså avhengighetsskapende sove- og angstdempende midler, og sentralstimulerende midler som amfetamin.

«Formålet er å utvikle helsetjenesten med sikte på å redusere overdosedødsfall, bedre helsetilstanden og øke livskvaliteten hos pasienter med avhengighet til benzodiazepiner og sentralstimulerende midler», står det i statsbudsjettet.

For amfetaminavhengige skal forskerne teste ut behandling med ADHD-medisiner, som inneholder samme virkestoff som amfetamin.

I dag opplever denne gruppa store utfordringer med eksisterende tilbud, ifølge Knutsen.

- De møtes på samme måte som vi møtte heroinavhengige på 80-tallet. De må være rusfrie i tre måneder for i det hele tatt å bli vurdert til medisinsk behandling.

- Helt enormt

Personer som er avhengige av opiater som heroin har etter hvert har fått mange behandlingstilbud. Det er ikke tilfellet for amfetaminavhengige.

Derfor vil forskningsprosjektet ha stor effekt for mange, mener Knutsen.

- Vi kan regne med at rundt ti ganger flere enn i dag kan begynne å profittere på behandling. Dette er helt enormt.

Foreningslederen har selv «vært på kjøret», som han kaller det. Han forteller at han opplevde stor forbedring ved å bytte ut amfetamin med slike ADHD-medisiner.

- Man går fra å være sterkt nedbrutt, til å begynne å sove, slutte med sprøyter, leve ordentlige liv og få verdigheten tilbake.

- Mange dør

Problemet er at disse medisinene i utgangspunktet ikke har vært tilgjengelige for amfetaminavhengige. Da ser mange ingen annen utvei for å lande etter dagevis på amfetaminkjøret uten søvn og mat:

- Nedturen og de forferdelige psykosene som forårsakes av potent gate-amfetamin gjør at folk tyr til heroin. Mange dør av overdose, sier Knutsen.

De som ikke gjør det plasseres gjerne i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), hvor de får metadon og Subutex, som også er avhengighetsskapende.

- Slik påføres de en avhengighet som de ikke hadde fra før, samtidig som de fortsetter å bruke amfetamin, selv om de vet at det skader dem.

Ap: - Et viktig steg

Når vi vet at Norge topper overdosestatistikken, må vi ta grep, sier ruspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Even A. Røed.

- Forskning på substitusjonsbehandling for benzodiazepiner og sentralstimulerende stoffer er et viktig steg på veien for å få ned overdosedødstallene. I tillegg til å redde liv, handler dette også om å gi grunnleggende verdighet til flere rusavhengige.

PÅ STORTINGET: Ruspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Even A. Røed. Foto: Arbeiderpartiet
PÅ STORTINGET: Ruspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Even A. Røed. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

Støtten til forskningsprosjektet er en del av Støre-regjeringens reform på rusfeltet, som etter planen skal være på plass mot slutten av 2023.

- Vi mener alvor når vi sier at vi vil ha en solid forebyggings- og behandlingsreform. Vi er i gang med arbeidet med reformen, og vi venter ikke på å gjennomføre gode tiltak og dette vil være viktig for veldig mange, sier Ap-politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer