Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubler for Statoils utbyttegrep

Statoil kommer til å betale mye mindre i utbytte de neste to årene. Forvaltere i KLP, Storebrand, DNB, og Sissener Sirius vil alle trolig velge rabatterte aksjer fremfor kontantutbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er en veldig spennende mulighet som jeg i hvert fall selv kommer til å benytte. Og bakgrunnen for det er at vi har en veldig spennende prosjektportefølje nå som er blitt vesentlig bedre. Det er slik vi skaper verdier, gjennom å investere, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til Finansavisen.

I forkant av Statoils kapitalmarkedsdag i London, var det store spørsmålet om oljeselskapet skulle kutte i utbytte eller ikke. I fjor utbetalte Statoil 23 milliarder kroner til aksjonærene.

Sætre fant en smart måte å blidgjøre både aksjonærene som fortsatt vil ha utbytte, og de som ropte på utbyttekutt. Styret foreslår at det innføres et toårig program for utbytteaksjer, der aksjonærene enten kan velge at kontantutbyttene fortsetter som før, eller å motta nyutstedte Statoil-aksjer med 5 prosent rabatt.

Dette betyr at Statoil vil gjøre en slags emisjon hvert eneste kvartal de neste to årene. Staten garanterer at de vil gjøre det snittet av de andre aksjonærene gjør, og dermed opprettholde eierskapet på 67 prosent.

Spørsmålet nå er hvor populært de rabatterte aksjene blir blant aksjonærene. En ringerunde Finansavisen har gjort, viser at forvaltere heller  velger nye aksjer enn utbytte.

- Dette er noe vi vil behandle når vi får valget, men det er nærliggende å tro at vi vil benytte oss av tilbudet om rabatterte aksjer heller enn utbytte, sier forvalter Thomas A. Vogt i DNB Asset Management til avisen.

- Jeg er rimelig positiv til tilbudet, sier forvalter John Harald Henriksen i KLP Kapitalforvaltning, som etterlyser mer detaljer rundt selve gjennomføringen av aksjekjøpene. Aksjefondet KLP AksjeNorge topper listen over Statoils største private norske aksjonærer.

Jan Petter Sissener i Sissener Sirius foretrekker heller aksjer enn utbytte:

- Det vil bli en vurdering når det tidspunktet kommer, men jeg tror vi gjør det. For å si det sånn, hver gang vi er blitt tilbudt rabatterte aksjer i stedet for utbytte, så har vi gjort det. Du eier jo en aksje fordi du tror den er billig, og hvis du kan få den til rabatt, så tar man som regel det tilbudet, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Statoil-sjefen: - Vi er klare når prisen snur. Og det vil den
Kyllingstad: - Jeg ble litt skeptisk
Stortinget krever nye Angola-svar fra regjeringen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media