JUBLER: Medlemmer av Syriske demokratiske styrker (SDF) jubler med flagg i krigsherjede Raqqa. Den USA-støttede alliansen har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa. Foto: NTB Scanpix
JUBLER: Medlemmer av Syriske demokratiske styrker (SDF) jubler med flagg i krigsherjede Raqqa. Den USA-støttede alliansen har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa. Foto: NTB ScanpixVis mer

Krigen i Syria

Jubler med flagg i gatene: amerikanskstøttede styrker skal ha erobret Raqqa fra IS

Feirer seieren over «IS-hovedstaden» med flagg og fredstegn i gatene. - Våre styrker har tatt full kontroll over byen, sier SDFs talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa, ifølge alliansen og eksilgruppen SOHR.

- SDF, med støtte fra den internasjonale koalisjonen, har klart å erobre det kommunale stadionet i byen etter å ha stormet anlegget og gjennomsøkt mesteparten av området, heter det i en uttalelse fra Syrian Observatory for Human Rights.

SOHR legger til at «flesteparten av jihadistene overga seg».

Kort tid etter SOHRs melding, bekreftet SDF (Syriske demokratiske styrker) selv at hele Raqqa nå er erobret fra IS.

- Alt er ferdig i Raqqa. Våre styrker har tatt full kontroll over byen, sier SDFs talsmann Talal Sello til AFP.

Han sier videre at en formell deklarasjon vil følge, angående «terror-hovedstadens fall».

Gjenværende IS-krigere forskanset seg

Tidligere tirsdag kunngjorde SDF, som består av arabiske og kurdiske krigere, at alliansen hadde skaffet kontroll over byens statlige sykehus, der noen av de få gjenværende IS-krigerne hadde forskanset seg.

De amerikanskstøttede styrkene SDF jubler i gatene med flagg. Foto: NTB Scanpix
De amerikanskstøttede styrkene SDF jubler i gatene med flagg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

22 IS-krigere ble drept i kampene på sykehuset, ifølge SDF.

Mandag kveld ble det opplyst at det var rundt 300 IS-krigere igjen i Raqqa og at SDF da hadde kontroll over rundt 90 prosent av den syriske byen.

Ifølge BBC har mer enn 3000 sivile flyktet fra byen de siste dagene.

Store sivile tap

Seieren ble erklært tirsdag etter over fire måneder med kamper mot IS i Raqqa, en by som ligger nord i Syria og som har vært IS' hovedsete siden 2014.

Amerikanske kampfly har bombet vei for opprørerne, slik de også gjorde da de irakiske byene Ramadi, Mosul og Hawija ble gjenerobret.

KRIGSHERJET: Den syriske byen Raqqa er merket etter år med krig. Video: CNN / Gabriel Chaim Vis mer

De sivile tapene er store, og situasjonen for de anslagsvis 15.000 sivile som har vært fanget i kamphandlingene i Raqqa, er ifølge FN kritisk.

Selv om mange IS-opprørere er drept i kampene, og mange andre er tatt til fange, noen for deretter å bli regelrett likvidert, har tusenvis unnsluppet. Mange av dem akter ikke å gi opp kampen.

Ifølge AFP er 3250 personer blitt drept under kampene i Raqqa. 1130 av dem var sivile.

- Fortsatt ikke over

- Opprørere som skjuler seg blant sivile som flykter, er et stort problem, sier Aymenn al-Tamimi, som er tilknyttet Middle East Forum.

Noen av opprørerne blir også værende i områdene der IS mister kontrollen og etablerer sovende celler som kan gjennomføre angrep og aksjoner, frykter han.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström deler dette synet.

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa. Foto: NTB Scanpix
Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker har nå erobret IS' siste skanse og tatt kontroll over hele Raqqa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart at dette er en gledelig utvikling, for det kommer ikke til å bli noe kalifat. Men det er ikke slik at kampen mot terrorisme er over med dette. Det er nå svært viktig at vi forbereder på langsiktig stabilisering av situasjonen i både Irak og Syria, sier hun til TT.

Støtte fra USA

Det var i juni i år at SDF gikk til angrep mot IS-styrkene i Raqqa.

Siden da har voldsomme kamper herjet i byens utkanter, skriver Expressen. Ifølge den svenske avisa har SDF hatt støtte fra amerikanske stridsfly i kampene.

Amerikansk-støttede SDF viser fram V-tegnet, for fred og seier, etter å ha erobret Raqqa fra IS. Foto: REUTERS/Rodi Said
Amerikansk-støttede SDF viser fram V-tegnet, for fred og seier, etter å ha erobret Raqqa fra IS. Foto: REUTERS/Rodi Said Vis mer

- Vi tror dette er over om noen dager. IS-krigerne som fremdeles er i befinner seg der kommer til å fortsette å kjempe inn i døden, sier Mustafa Bali, talspersonen for SDF-alliansen, til nyhetsbyrået TT.

Ifølge BBC har SDF erobret al-Naim-plassen, der IS har holdt flere offentlige henrettelser. Over 3000 sivile skal ha flyktet fra byen i løpet av de siste dagene.

- Skjuler seg

Selv om mange IS-opprørere er drept i kampene, og mange andre er tatt til fange, noen for deretter å bli regelrett likvidert, har tusenvis unnsluppet. Mange av dem akter ikke å gi opp kampe

- Opprørere som skjuler seg blant sivile som flykter, er et stort problem, sier Aymenn al-Tamimi, som er tilknyttet Middle East Forum.

Noen av opprørerne blir også værende i områdene der IS mister kontrollen og etablerer sovende celler som kan gjennomføre angrep og aksjoner, frykter han.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström deler dette synet.

– Det er klart at dette er en gledelig utvikling, for det kommer ikke til å bli noe kalifat. Men det er ikke slik at kampen mot terrorisme er over med dette. Det er nå svært viktig at vi forbereder på langsiktig stabilisering av situasjonen i både Irak og Syria, sier hun til TT.