Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jubler over å bli stemplet som terrorister

- Skulle bare ønske det skjedde tidligere, sier den somaliske al-Shabaab-gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får uventet støtte fra USA, som nå fører opp den somaliske gruppen al-Shabaab på listen over terrororganisasjoner.

Gruppen er den samme PST mener tre norsk-somaliere i Oslo har gitt pengestøtte til gjennom det såkalte hawala-banksystemet. De tre er siktet for terrorfinansiering, og den angivelige hovedmannen har sittet varetektsfengslet siden 1. mars.

Jubler

Mens mange i det norsk-somaliske miljøet i Oslo har bestridt at al-Shabaab er en terrororganisasjon - blant annet fordi denne ikke er oppført på noen terrorliste eller på annet vis stemplet ulovlig av norske myndigheter, jubler nå gruppen selv over å bli satt på USAs svarteliste.

- Vi er glade for at USA har satt oss på sin liste over terrorister - et navn vesten har gitt rene muslimer som står sterke og klare på religiøse standpunkt. Vi er fornøyde med å stå på en liste sammen med våre brødre i Irak og Afghanistan, sier al-Shabaabs talsmann Sheik Muqtar Robow til nyhetsbyrået AP.

Han sier seg imidlertid lite fornøyd med at det har tatt så lang tid før gruppen havnet på lista.

- Vi ville ha vært svært glade over å være de første på lista, og er ulykkelige over å være de siste, sier han.

Sheik Muqtar Robow beskylder USA for å blinke ut al-Shabaab fordi gruppen kjemper mot Etiopia.

image: Jubler over å bli stemplet som terrorister

- Et kristent land som har invadert vårt land, sier han.

- Feilslått og forvridd

al-Shabaab regnes som den militære fløyen til den islamistiske bevegelsen Council of Islamic Courts (CIC). USA sier flere medlemmer av al-Shabaab har tilknytning til al-Qaida. Og selv om gruppa uttrykker stolthet over å ha havnet i supermaktens søkelys, avvises terrorpåstandene av CIC-leder Sheik Hassan Dahir Aweys.

Han sier det ikke finnes forbindelser mellom terrorister og al-Shabaab, og at gruppen utelukkende er en del av koalisjonen for å frigjøre Somalia.

- USAs Somalia-politikk er alltid feilaktig og forvridd. De gjorde feil i 2006 da de støttet den etiopiske invasjonen, og de gjør feil når de nå stempler deler av motstandsbevegelsen som terrorister, sier han.

Kilder i Somalias vaklende overgangsregjering sier al-Shabaabs leder Aden Hashi Ayro fikk terrortrening i Afghanistan før 11. september 2001, og leder al-Qaida i Somalia.

Kan styrke terrorsaken

I terrorsiktelsen mot de tre norsk-somalierne mener PST å kunne fastslå at al-Shabaab driver terrorvirksomhet. Dette fikk de også medhold for av retten i fengslingssaken mot 38-åringen politiet mener er hovedmannen.

JUBLER: Her jubler islamistbevegelsens krigere under offensiven i 2006. Nå jubler angivelig al-Shabaab igjen, etter at USA har ført dem opp på lista over terrororganisasjoner. Foto: Scanpix
JUBLER: Her jubler islamistbevegelsens krigere under offensiven i 2006. Nå jubler angivelig al-Shabaab igjen, etter at USA har ført dem opp på lista over terrororganisasjoner. Foto: Scanpix Vis mer

«Retten legger til grunn at ut fra sakens opplysninger at al-shabaab er en organisasjon som ufører handlinger i Somalia som rammes av det som i henhold til straffeloven \' 147 a første ledd anses som terrorhandlinger.»

At også USA fører gruppen opp på sin liste over terrororganisasjoner vil trolig styrke politiets argumentasjon.

Både 38-åringens forsvarer, advokat Frode Sulland, og det norsk-somaliske miljøet har satt spørsmålstegn ved PSTs evne til å kunne gi et klart og entydig bilde av situasjonen i Somalia - og hvilke grupper som driver lovlig eller ulovlig motstandskamp.

USAs avgjørelse kommer derfor til å kunne få stor betydning. Samarbeidet mellom norsk og amerikansk etterretning vil trolig gi PST tilgang til hele eller deler USAs bakgrunnsdokumentasjon på al-Shabaab. For USA vil en norsk terrordom knyttet til al-Shabaab styrke kampen mot terror.

- Ingen betydning

Politiets sikkerhetstjeneste sier til Dagbladet.no at de ikke ønsker å kommentere USAs valg om å føre al-Shabaab opp på listen over terrororganisasjoner.

De vil heller ikke si noe om dette vil påvirke saken mot de tre norsk-somalierne som er siktet for å ha finansiert terror.

Advokat Frode Sulland, som forsvarer den fengslede 38-åringen, sier listeføringen ikke bør få noen betydning i saken mot hans klient.

- PST har jo selv vektlagt at det ikke har noen betydning for dem at denne organisasjonen ikke står oppført på verken FNs eller EUs liste over terrororganisasjoner. Utfra det de selv har sagt, kan det derfor ikke få noen betydning at USA fører al-Shabaab opp på sin liste, sier Sulland til Dagbladet.no.

-Tolkningsspørsmål

Sulland sier PST hele veien har lagt vekt på at det er den norske terrorlovgivningen som ligger til grunn i saken, og at PST mener å kunne bevise at organisasjonsstrukturen og virksomheten til al-Shabaab bryter med norsk terrorlovgivning.

- USAs definisjon har ingen betydning for hvordan norsk terrorlovgivning skal tolkes. Der er jeg helt på linje med PST - selv om jeg ikke deler deres konklusjon i denne saken, sier Sulland til Dagbladet.no.

Han mener det er umulig for PST å bevise at al-Shabaab er en terrororganisasjon utfra norsk lovgivning.

- Vi mener at dette ikke er oppfylt, og at PST vil få det vanskelig med å bevise dette. Samtidig har min klient fra dag en nektet for å ha noen tilknytning til ledere i al-Shabaab - men er åpen om at han støtter frigjøringsbevegelsen i Somalia, sier Sulland.

- Feil ende for oss

Advokat Øystein Storvik, som forsvarer den ene 40-åringen som er siktet, mener USAs listeføring er ubetydelig i forhold til hans forsvar.

- Klart, skulle dette ende opp i en tiltale og en sak, vil det nok være viktig for PST. Men det blir i helt feil ende av saken, slik vi ser det, sier Storvik.

Hans klient nekter nemlig enhver kjennskap og tilknytning til pengeoverføringene PST mener han har vært med på. 

- Han bestrider på det mest bestemte en tilknytning til al-Shabaab eller pengeoverføringer. Og det er her vi nå jobber i forhold til hans forsvar. Derfor blir spørsmålet om al-Shabaabs terrortilknytning i den helt andre enden, sier Storvik til Dagbladet.no. 

- Irrelevant

Advokat John Christian Elden, som sammen med advokat Arild Holden bistår den tredje terrorsiktede, sier at svartelistingen fra USA er irrelevant for den norske saken.

- I USA gir de rene ord for penga. Der erkjenner de at fastsettelsen av hvem som til enhver tid er terrorister og hvem som er frihetskjempere defineres av USAs til enhver tid bestemmende politikere. Derfor skifter det også ofte. I Norge har justisminister Storberget nektet å ha noen oppfatning av saken, og norske domstoler kan da vanskelig følge USAs utenrikspolitiske oppfatninger til enhver tid, sier han.

- USA TAR FEIL: CIC-leder Sheik Hassan Dahir Aweys benekter at deres militære fløy har noe med terrorisme å gjøre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media