Jubler over amok presidentfrue

Raserianfallet i går feires av journalistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KENYA (Dagbladet.no): - Pressefriheten har endelig ankommet Kenya!, jubler kenyanske journalister etter at historien om den kenyanske presidenfruen Lucy Kibakis raserianfall har fått fritt spillerom i kenyanske medier.

Det går ikke ett minutt uten at journalister i de mange nyhetsredaksjoner i Kenya snakker om førstefruens vanvidd. For mange representerer historien om presidenfruen som gikk amok i avisen The Daily Nation en ny era i Kenyansk mediehistorie.

- At pressefrihet skulle komme i forbindelse med presidentfamilien hadde vi aldri trodd, sier Hudson Wainaina, sjefredaktør i Kenyas nest største avis The Standard til Dagbladet.no.

- Fiender

Presidentfruen vakte stor oppsikt da hun natt til i går stormet The Daily Nation og sperret journalister og kameramenn inne i redaksjonen i fem timer. I følge med sine sikkerhetsvakter konfiskerte hun mobiltelefoner og kamera, klapset til en kameramann og krevde journalister arrestert etter beskyldninger om maktmisbruk.

Hun anklaget journalister for å skrive løgnaktige og krenkende historier om henne og hennes familie, og lovet å bekjempe «fiender av hennes mann, barn og Kenyas flagg».

Bakgrunnen for hendelsen er at avisene den siste tiden har rettet et kritisk søkelys mot presidentfruens tendens til å misbruke sin makt.

- Hun oppfører seg som om det er hun som er president, mener journalistene i The Standard og The Daily Nation. De føler at hun har herset lenge nok med journalistene, og nå er det på tide å si stopp.

JUBLER: «Lucy on the loose» slipper pressefriheten løs, mener
journalistene i The Standard. Fra venstre: Maxwell Agwanda, Evelyn Kwamboka, Alari Alare, Juliett Otieno og Oscar Philiphili. Foto: Lisa Rypeng
JUBLER: «Lucy on the loose» slipper pressefriheten løs, mener journalistene i The Standard. Fra venstre: Maxwell Agwanda, Evelyn Kwamboka, Alari Alare, Juliett Otieno og Oscar Philiphili. Foto: Lisa Rypeng Vis mer

Hysterianfall

Det som til slutt utløste det store hysterianfallet var at The Nation rapporterte om presidentfruens forsøk på å stoppe avskjedsfesten til avtroppende Verdensbanksjef og nærmeste nabo Makhtar Diop.

Diops fest og bråk ble for mye for førstefruen. Etter tre forsøk på å stanse festen, blant annet ved å storme huset hans og rive ut kontaktene til musikkanlegget, forsøkte hun å anmelde Diop for den høye musikken. Diop, i likhet med andre diplomater, nyter full immunitet for «kriminelle handlinger».

- Da nyheten om fru Lucys merkverdige oppførsel kom på bordet hos oss i Standard måtte vi innkalle til møte i nyhetsredaksjonen. Årsaken var at dette er første gang vi har håndtert en slik sak, og vi var usikre på hvordan vi skulle angripe den, hvilken vinkel vi skulle velge, og hvor langt vi kunne gå, sier Wainaina til Dagbladet.no.

- Mange var lei av å være vitne til presidentfruens kontinuerlige maktmisbruk. Samtidig går det rykter om at fruen er i mental ubalanse og burde vernes for offentligheten. Det var mange hensyn som måtte vurderes, sier han.

I verste fall drept

Under de tidligere presidentene Mama Ngina Kenyatta og Daniel Arap Moi risikerte journalistene å bli satt i fengsel, i verste fall fysisk lemlestet eller drept, dersom de kritiserte medlemmer av presidentfamilien. Men til alles forundring har president Kibaki unnlatt å gripe inn i medias håndtering av førstefruens handlinger.

- Det hele er forferdelig pinlig for Kenya som land. Samtidig har mediedekningen av førstefruens privatliv gitt kenyanske journalister ett nytt løft. Vi valgte å trykke storyen til tross for hennes mange trusler om politianmeldelse og sanksjoner. Hadde dette skjedd for to år siden ville vi kanskje ikke utlevert presidentfruens privatliv til offentligheten, sier Wainaina.

«Ikke fri og uavhengig»

Til tross for at mange kenyanere oppfatter dette som startsignalet på en ny epoke, har Kenya fortsatt en lang vei å gå mot fullstendig pressefrihet.

En internasjonal undersøkelse «Freedom of the Press 2005» avslørte i forrige uke at pressefriheten i Kenya har gått fra å være «delvis fri og uavhengig» til «ikke fri og uavhengig».

Dette betyr at Kenya fortsatt befinner seg i samme bås som Zimbabwe og Venezuela. Undersøkelsen tok for seg pressefriheten i aviser, fjernsyn, radio og internett, og konkluderte med at Kenya opplevde den største negative endringen av alle afrikanske land sør for Sahara. Årsaken er blant annet at den nye regjeringen slo hardt ned på tabloidpressen i startfasen av 2004 og mislyktes i å liberalisere den gamle autoritære presselovgivningen.

Undertrykket og kontrollert

Selv om regjeringen later som om de er tilhengere av pressefrihet, har de ikke gjort noe for å forbedre pressefriheten gjennom lovverket.

- Alle forsøk på å gi lover som angår media har gått ut på å undertrykke og kontrollere den. Men det at vi nå har, til tross for trusler, våget å uhemmet kritisere et medlem av presidentfamilien, tenner et håp om at pressen i Kenya nok en gang vil bevege seg fra kategorien «ikke fri» til kategorien «delvis fri», sier journalist I The Standard, Benson Kathuri.

- Kanske en vakker dag blir vi like fri som mange vestlige land. Dette forutsetter at de som sitter i maktposisjonene lærer seg å ofre. Først da kan vi bli fri, sier han til Dagbladet.no.

AMOK: Kenyas presidentfrue stormet i går redaksjonslokalene til landets største avis og beordret journalistene arrestert. Ironisk nok kan raseriet har ført til økt pressefriet i Kenya.
FORANDRIN: Kenyanske journalister nyter forandringen, selv om de mener veien fortsatt er lang til full pressefrihet. Til venstre i bildet smiler sjefredaktør Hudson Wainaina i The Standard til Dagbladet.no.