Jubler over arrestasjonen

Raul Jimenez måtte rømme til Norge i 1982, etter å ha sittet fem år i chilenske fengsler. Nå jubler han over at det er utstedt arrestordre på Augusto Pinochet. - Rettferdighet er et fint ord, sier Jimenez til Dagbladet.no

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jimenez ble kastet i fengsel i Chile i 1977, fordi han var politisk aktiv og motstander av Augusto Pinochet. I fem år satt han i forskjellige fengsler i Santiago. Han ble både torturert og mishandlet. I 1982 greide han å rømme til Norge med familien. Dagbladet.no snakket først med sønnen hans i ettermiddag, da det ble klart at det var utstedt arrestordre på Pinochet. Da sønnen ga beskjed til Raul, var det vill jubel i den andre enden av telefonen.

- Tusen takk for at dere ringer og sier dette. Jeg er svært glad i dag. Dette er veldig fint for alle som har mistet sine kjære, sier Raul Jimenez til Dagbladet.no.

Skal feire

Lørdag 25. november stilte Raul opp i Tore På Sporet, og fortalte sin historie. Der ble han gjenforent med broren sin Marco. Denne helgs er hele familien på hyttetur på Hadeland.

- Dette skal vi feire!

Til tross for at Jimenez ble torturert og mishandlet under fengselsoppholdet, er han ikke opptatt av å få hevn.

- Rettferdighet er det første ordet jeg tenker på. Endelig kan vi stole på samfunnet. Dette er viktig for alle mine kamerater som lever i eksil rundt i verden, og det er viktig for alle i Chile. Rettferdighet er et fint ord.

Beste julegave

- Hadde du sett smilet mitt nå, sier Guillermo Poblete (39) når Dagbladet.no ringer.

- Dette er den beste julegaven vi kunne fått.

Han var en av Chiles mest fryktede marinejegere, men måtte flykte da han ble sosialist. Etter tortur og en dramatisk flukt over Andes-fjellene, endte han i Norge i 1989. Siden da har han ventet på at Pinochet skulle straffes for overgrepene mot Chile.

- Da han ble sendt hjem fra England, trodde jeg at alt håp var ute, sier Poblete.

Det viktigste er at han nå er arrestert - han tror ikke eks-diktatoren lever lenge nok til å bli dømt.

Overraskende

Jubelen begynner nå å spre seg til eksil-chilenere over hele Norge.

- Oj, det var en overraskende og god nyhet, sier Julio Pereira (39) som sitter i sentralstyret i Latin-amerikagruppene i Norge.

Han måtte rømme fra Chile i 1987 på grunn av politisk aktivitet, og har siden ventet på at Pinochet skulle bli stilt til ansvar.

- Jeg trodde han skulle slippe unna fordi han var så syk og gammel. Hvis han blir dømt, er det en stor seier for rettssystemet i Chile, sier Pereira.

Han forteller at nyheten vil bli mottatt med stor jubel i det chilenske miljøet i Norge som han anslår å være 4-5000 personer.

- Dette har vi ventet på i 20 år. Det er en stor dag, sier Pereira til Dagbladet.no.

Raul Jimenez ble gjenforent med broren Marco i programmet «Tore På Sporet». I dag jubler de sammen igjen.