Corona, Espen Rostrup Nakstad

Jubler over svenske vaksinefunn

Ny studie om immunitet og smittespredning begeistrer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

OPTIMIST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad liker det han leser i en ny svensk studie om immunitet og smittespredning. Foto: Nina Hansen
OPTIMIST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad liker det han leser i en ny svensk studie om immunitet og smittespredning. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

- Det som er særlig interessant i denne studien, er at den på en elegant måte viser hvordan smitterisikoen faller jo flere familiemedlemmer som er immune etter gjennomgått sykdom eller vaksinering, sier Nakstad til Dagbladet.

For mens helsedirektoratets mann i sin nyutgitte bok ikke er nådig med svenske helsemyndigheters håndtering av coronapandemien, er han svært begeistret for hva svenske forskere nå kommer med i en fersk studie publisert i anerkjente JAMA Internal Medicine.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS Cov-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS Cov-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer

Hele 1 789 728 personer fra 814 806 familier i Sverige inngår i den omfattende studien.

Forskernes funn er også svært gledelige, i kjølvannet av en pandemi som har utløst en global helsekrise, med over 240 millioner smittede og nær fem millioner døde - så langt, ifølge Worldometer.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

«Dose-respons-effekt»

- Basert på smittesporingsdata har det lenge vært kjent at mye av smitten skjer mellom familiemedlemmer hjemme, og at økende vaksinering reduserer smittetallene raskt, sier Nakstad.

Han påpeker at de svenske funnene tilsier at vi kan snakke om en klar «dose-respons-effekt».

- Jo flere familiemedlemmer som er immune, jo lavere risiko for infeksjon finner man blant gjenstående familiemedlemmer, påpeker Nakstad.

Det framgår av forskningsrapporten at familiemedlemmer uten immunitet har 45 prosent til 97 prosent lavere risiko for å pådra seg covid-19 ettersom antallet immune familiemedlemmer øker.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Risikoreduksjon

Den såkalte kohortstudien bygger på data fra landsdekkende registre i Sverige. Forskerne har sett på familier med to til fem medlemmer.

Personer som har immunitet, enten fra gjennomgått covid-19 eller vaksinasjon, ble matchet 1:1 mot familiemedlemmer som ikke er immune.

I familier hvor ett medlem hadde immunitet, fant forskerne at de resterende familiemedlemmene hadde 45 til 61 prosent lavere risiko for å få coronavirusinfeksjon.

I familier med to immune, lå risikoreduksjonen for resterende medlemmer på 75 til 86 prosent.

I familier med tre immune, på 91 til 94 prosent, og i de få familiene hvor hele fire av fem medlemmer var immune, hadde det siste familiemedlemmet hele 97 prosent lavere risiko for å pådra seg covid-19.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

- Overraskende

- Studien viser dessuten at bare en dose vaksine ga like god beskyttelse mot smittespredning i familien som to doser, eller som gjennomgått sykdom. Dette er litt overraskende, siden vi i Norge har sett stor forskjell på en og to doser i antallet registrerte smittetilfeller, sier Nakstad.

Han mener forklaringen på dette trolig er at den svenske studien ble gjennomført på et tidspunkt da nesten alle smittetilfeller skyldtes alfa-varianten, og ikke den mer smittsomme deltavarianten av coronaviruset.

- Selv om én vaksinedose beskytter godt mot alvorlig sykdom med deltavarianten, er man ikke spesielt godt beskyttet mot å kunne utvikle mild sykdom eller smitte andre. Men det er nok all grunn til å tro at to-dosevaksinerte voksne i Norge i stor grad beskytter sine omgivelser mot å bli smittet. Det ser vi tydelig på smittetallene, sier Nakstad.

Forskerne bak studien mener resultatene deres viser at vaksiner spiller en nøkkelrolle for å redusere overføringen av coronaviruset i familier, noe som sannsynligvis har betydning for flokkimmunitet og pandemikontroll.

TESTER: - Det gjør ikke vondt. Trenger ikke ta pinnen så langt opp i nesa, og du kontrollerer det selv sier Casper Schou-Liberg. Vis mer

Hindrer spredning

Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken påpeker at et «imponerende antall studiepersoner» er inkludert i den svenske studien.

- Funnene er jo som man kunne vente. Om man bor sammen med personer som er immune mot covid-19, er det mindre risiko for å få covid-19. Dette kan også overføres til at det er viktig å vaksinere helsepersonell for å beskytte pasientene, sier Hasle og legger til:

VAKSINEEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Anita Arntzen
VAKSINEEKSPERT: Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Det virker nå som at immuniteten i befolkningen medfører at det ikke lenger kan oppstå noen dramatisk spredning av covid-19 i vestlige land. Det effektive R-tallet er avhengig av antallet som kan bli smittet, sier vaksineeksperten.

Nakstad følger Hasle til dels på dette, men med noen forbehold.

- Sannsynligheten for en like dramatisk smittebølge som i mars 2020 er nok kraftig redusert, men det er minst to nødvendige forutsetninger for at det ikke skal kunne skje: Nye «escape-mutasjoner» som unnslipper vaksinene må ikke oppstå, og immuniteten må opprettholdes – om nødvendig gjennom en tredje vaksinedose, sier Nakstad og fortsetter:

- Til tross for dette, vil vi ganske sikkert se sesongvariasjoner i åra framover, kanskje en stigning allerede inn mot desember i mange land, omtrent samtidig som influensatallene øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer